Oorlogsgravenroute

Ter nagedachtenis van onze familieleden, dorpsgenoten, vluchtelingen en militairen die het slachtoffer zijn geworden van de oorlogshandelingen en het nationaal socialisme ten gevolge van WO2, zijn de oorlogsgraven op de begraafplaatsen in de gemeente Aalten gemarkeerd met bordjes.

De begraafplaatsen zijn:

  • Alg. begraafplaats Berkenhove (ingang Barlosweg) Aalten
  • Oude Alg. Begraafplaats Varsseveldsestraatweg Aalten
  • Oude R.K. begraafplaats Piet Heinstraat Aalten
  • Oude Alg. begraafplaats Prins Mauritsstraat Bredevoort
  • Oude R.K. begraafplaats Bolwerkweg Bredevoort
  • Oude Alg. Begraafplaats Kerkhofstraat Dinxperlo
  • Joodse begraafplaats Haartsestraat Aalten (paneel met namen Joodse slachtoffers gemeente Aalten)

Voor een overzicht van plaatsgenoten die zijn gestorven als gevolg van oorlogshandelingen of die tijdens WO2 een belangrijke rol hebben gespeeld, bijvoorbeeld in het verzet, klik hier.

Verhalen bij oorlogsgraven in Aalten en Bredevoort

Arend Jan Jansen

Arend Jan Jansen woont op een afgelegen boerderij in Lintelo. Hij is op zondag 30 januari 1944 in de Westerkerk waar hij bij de razzia wordt opgepakt. Via Arnhem gaat hij naar Kamp Amersfoort. Op 21 mei 1944 wordt hij ernstig ziek opgenomen in de ziekenbarak.

Bartha te Winkel-Bloten

Bartha Bloten is getrouwd met Johan te Winkel, kringleider van de NSB in Winterswijk, al moet Bartha daar niets van hebben. Naast overtuigd Nationaal Socialist, is Johan ook zeer gelovig. Dit leidt tot een opmerkelijk incident in de gereformeerde kerk in Winterswijk.

Bombardement Dijkstraat 24 maart 1945

Zaterdag 24 maart 1945 duiken boven Aalten plotseling vliegtuigen gierend omlaag. Een deel van de textielfabriek en het kantoor van Driessen wordt plat gebombardeerd. Ook de fabriek van de Aaltense Tricotagefabriek (ATF) verandert in een puinhoop.

Bombardement Kruisstraat 24 februari 1945

De bommen die zaterdag 24 februari 1945 in het centrum van Aalten terecht komen op en rond het kruispunt Kruisstraat en Prinsenstraat hebben desastreuze gevolgen: 8 mensen komen om, er vallen enkele gewonden en er is een enorme ravage.

Bommenregen in Dale

Donderdag 8 februari 1945 – Drieëndertig B-26 Marauders bommenwerpers laten deze dag hun dodelijke last vallen boven de Elshoek en het Grevink in Dale. Het heeft verschrikkelijke gevolgen. De honderden splinterbommen zaaien dood en verderf.

Dokter der illegaliteit

Joop der Weduwen, huisarts te Aalten, raakt vanaf het begin van de oorlog betrokken bij het verzet in de Achterhoek. Hij biedt actief hulp aan mensen die door de Duitsers worden gezocht.

Een bevrijding met tranen

Het gezin De Vries bestond uit vader, moeder en negen kinderen. Ze woonden in een klein huisje aan de Hozenstraat in Bredevoort en hadden een karig bestaan. Tijdens de oorlog werd het gezin dubbel getroffen door het noodlot.

Een dodelijk spel

Het is kort na de bevrijding van Aalten. In de middag van 4 april 1945 vinden drie kinderen tijdens het spelen in een sloot een projectiel. Onwetend wat ze in handen hebben, gooien ze het naar elkaar toe.

Eerste Aaltense burgerslachtoffer

Op 21 januari 1941 voeren de Engelsen een luchtaanval uit op Bocholt, net over de grens bij Aalten. Er zijn daar op dat moment echter ook Nederlanders tewerkgesteld, zo ook Arnold Betting.

Fatale nieuwsgierigheid

Vader en zoon van der Zwan zijn als evacués ondergebracht bij de familie Onnink. De Duitsers hebben er ook een ‘Schreibstube’ ingericht. Op een dag ziet de 13-jarige Jan van der Zwan het pistool van de SS-kommandant liggen.

Fina Wijkamp

8 maart 1945 is de lucht boven Aalten vol overtrekkende bommenwerpers. Plotseling suist er een projectiel over het dorp en explodeert met een enorme knal, midden in het centrum. De 20-jarige Fina Wijkamp wordt getroffen.

Gebroeders Vermeulen

Amsterdammer Wim Vermeulen zit in Barlo ondergedoken. Op zondag 25 maart 1945 bezoekt zijn broer Aldert hem en ze besluiten een wandeling te maken. Ze lopen op de Bolwerkweg als plotseling een Jabo naar beneden duikt.

Geertje van Triet

Reeds in het najaar van 1940 vallen in het Aaltense Goor en de Wolboom de eerste bommen. Ook in 1941 is het regelmatig raak. Veel mensen zijn bevreesd dat het ook slachtoffers zal gaan eisen. In de nacht van 8 op 9 maart 1942 wordt die vrees bewaarheid.

Gerrit Hendrik Brinkman

Gerrit Hendrik Brinkman trouwt begin jaren 40 met Johanna Berendina Mateman, beiden uit Aalten. Het paar gaat wonen in Zutphen. Op 6 april breken daar felle gevechten los met vele doden tot gevolg.

Gerrit Jan Wevers

De 22-jarige Jan Wevers zit ergens in IJzerlo of Lintelo ondergedoken. Op een avond is hij op bezoek bij de familie Nijman op de Heelweg omdat hij verkering heeft met de dochter des huizes. Het is al ruim na Spertijd als hij weer op weg gaat naar zijn onderduikadres.

Hans Wiggers

Hans Wiggers is een zoon van Wiggers van de timmerfabriek Luimes en Wiggers. Na de bevrijding van Aalten meldt Hans zich vrijwillig aan bij het Dutch National Battalion (DNB).

Hendrik Heideman

Als de bezetter dreigt 11 mannen dood te schieten als er zich niet voldoende mannen melden voor de arbeidsinzet, is Hendrik Heideman één van velen die zich aanmelden.

Hendrik Willem Obbink

Wim is een opgewekte en sociale jongeman. Van september 1944 tot de bevrijding van Aalten op 30 maart 1945 houdt Wim een dagboek bij. Veel facetten van het leven in deze donkere Duitse bezettingstijd worden beschreven.

Jacob Willemsen

Als het paard en wagen van Jacob Willemsen door de Duitsers wordt gevorderd, eist hij dat hij zijn trouwe viervoeter mag vergezellen. In de buurt van Haaksbergen wordt de colonne door jachtvliegtuigen onder vuur genomen.

Kees Ruizendaal

Kees Ruizendaal, marechaussee te Aalten, verbergt Joden bij boeren, vormt een knokploeg, pleegt overvallen op distributiekantoren en voert liquidaties uit op collaborateurs. Zijn schuilnaam is Zwarte Kees.

Kniertje Roeleveld

Kniertje Roeleveld is een dochter van een NSB-er die ook bij de Landwacht actief is. Op een zekere dag is verzetsman Bernard Aversteeg vlakbij op bezoek als opeens de Landwacht ten tonele verschijnt.

Lena Henrica Ebbeskamp-Huls

In de ochtend van 26 maart 1945 duiken plotseling Jabo’s boven Aalten naar beneden. Met een daverend geluid razen ze over het dorp. Ze laten bommen vallen en mitrailleurkogels slaan overal in.

Oorlogsgraven en -slachtoffers Aalten en Bredevoort

Vanaf 30 maart 2020 is er gelegenheid om de Oorlogsgraven op de begraafplaatsen in Aalten en Bredevoort te bezoeken. Hieronder vindt u een overzicht van de betreffende graven. De graven zijn uniform gemarkeerd met bordjes met daarop de naam, geboortedatum, sterfdatum en omschrijving van de gebeurtenis. Daarnaast vindt u in het tweede tabel een overzicht […]

Slachtoffer van de Kerkrazzia

Op 30 januari 1944 wordt Johan Korten samen met 47 andere jongemannen opgepakt bij de razzia op de kerken in Aalten. Hij komt in kamp Amersfoort terecht en moet verdedigingswerken graven bij vliegbasis Soesterberg.

Slachtoffer van tewerkstelling

De 20-jarige Albert Lammers behoort tot een groep werknemers van Dutch Button Works in Bredevoort die in Duitsland te werk worden gesteld. Kort na aankomst in Duitsland wordt hij ernstig ziek opgenomen in een ziekenhuis.

Slechts één dag in Vrijheid

Herman Huinink is verbonden aan de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Op 31 maart 1945 is een groep van de N.B.S. bezig met zuiveringen van Duitse weerstandsnesten en raakt slaags met Duitse Falschirmjägers.

Vader en zoon Hiddink

In 1943 is er nauwelijks een week voorbij als op 8 januari 1943 boven Lintelo een luchtgevecht plaatsvindt. Een vliegtuig laat zijn last vallen en een zware bom ontploft in de nabijheid van de boerderij van Hiddink, in Lintelo.

Vergissings-bombardement

Op 22 februari 1944 voeren de geallieerden een ‘vergissings-bombardement’ uit op Nijmegen. Onder de slachtoffers bevindt zich de 40-jarige spoorwegbeambte Wilhelmus Petrus de Graaff uit Aalten.

Willy Roters

Het gezin Roters woont op het Tuindorp. Het zijn Rijksduitsers. Roters is tijdens de oorlog opgeroepen om dienst te doen als soldaat, maar komt na een maand al weer thuis en keert niet meer terug naar Duitsland.
Meer laden