Ontsteken lichtmonument LEVENSLICHT in Aalten

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Ieder jaar wordt rond 27 januari over heel de wereld stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Om inwoners te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde:

LEVENSLICHT

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Het LEVENSLICHT bestaat uit lichtgevende herdenkingsstenen. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Na een landelijke onthulling wordt in elke betrokken gemeente een deel van de stenen tentoongesteld. Meer dan 150 gemeenten nemen deel. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

levenslichtherdenkingsteen-creditsstudioroosegaardelr

LEVENSLICHT in de gemeente Aalten

In de gemeente Aalten wordt het monument LEVENSLICHT van 26 januari tot en met 2 februari geplaatst op het museumplein bij het Nationaal Onderduikmuseum, Markt 14 te Aalten.

LEVENSLICHT is gepresenteerd tijdens de uitzending van de Wereld draait door. Via deze link kunt u deze uitzending bekijken.

75-jaar-bevrijding-aalten