‘Ome’ Jan Wikkerink en Dela Wikkerink-Eppink

Jan Wikkerink is in de Achterhoek de grote leider van de L.O. (Landelijke hulp voor Onderduikers) Zijn woning aan de Patrimoniumstraat is een opvang- en doorgangshuis waar veel opgejaagde mensen hun toevlucht vinden. Hij is een man met gezag die vanuit zijn geloof handelt. De tekst uit Jesaja 16 vers 3: “Verberg de verdrevene en meldt de omzwervende niet”, is voor hem de motivatie om de vervolgden bij te staan.

In september 1943 bevalt mevr. Jedwab-Kropveld van een zoontje dat even later ter vondeling wordt gelegd bij de familie Wikkerink, die het liefdevol in huis opneemt. Het jongetje krijgt de naam Willem Herfstink.

Hij heeft ook de KP (Knokploeg) onder zijn hoede. In het voorjaar van 1944 blijft hij, wonder boven wonder, buiten schot bij het oprollen van een groot deel van de KP in de Achterhoek door het verraad van Willy Marcus in het voorjaar 1944.

Zondagmorgen 15 oktober 1944 wordt Ome Jan, tezamen met twee onderduikers, gearresteerd in zijn huis aan de Patrimoniumstraat. Ze worden opgesloten in de Marechausseekazerne aan de Ringweg. Diezelfde middag worden de mannen na een geslaagde actie door de K.P. bevrijd. Jan Wikkerink duikt daarna onder in Vragender, maar blijft leiding geven aan het verzetswerk in de Achterhoek.

Zijn vrouw Dela Wikkerink-Eppink is een spil in het Verzet. Met ondersteuning van haar dochters Lien, Jo en Hennie regelt ze alles om de verzorging van de onderduikers te waarborgen. Wanneer haar man ondergedoken is, komt er nog meer werk op haar schouders te liggen. Ondanks haar zwakke gezondheid blijft ze zich inzetten voor het werk dat gedaan moet worden.

Op 24 oktober 1945 brengt Koningin Wilhelmina een bezoek aan het echtpaar Wikkerink om hen persoonlijk te bedanken voor hun dappere moed en trouw.

Dat haar inzet ten zeerste gewaardeerd werd getuigt een uitspraak over haar in het blad
‘de Zwerver’: “Zij heeft immers met en voor de jongens geleefd!” Op zaterdag 4 oktober 1947 onthult Dela Wikkerink-Eppink het monument met fontein tegenover het station in Aalten, dat met gelden van de onderduikers is gerealiseerd.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnnen:
Aalten in Bezettingstijd, auteur: B. de Joode
Er op of er onder, Aalten, het land der onderduikers en der illegaliteit, auteur D.W. Vaags
Aalten in Oorlogstijd, auteur: J.G. ter Horst
De Oorlog onder één dak, auteur: Hand de Beukelaar
“De Zwerver” 1947: Aaltens onderduikers tonen hun dankbaarheid

Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Hendrik Jan van Braak