Nationaal Onderduikmuseum werkte mee aan succesvolle expositie in Berlijn

Het Nationaal Onderduikmuseum was betrokken bij de expositie 1945 – NIEDERLAGE. BEFREIUNG. NEUANFANG – ZWÖLF LÄNDER EUROPAS NACH DEM ZWEITEN WELTKRIEG Van het Duits Historisch Museum in Berlijn (24. 4.2015-10.01.2016).

De Tweede Wereldoorlog eindigde in Europa op 8 mei 1945 met de capitulatie van de Wehrmacht. Zes jaar oorlog had het leven van miljoenen slachtoffers gevraagd en bracht een tot voorheen ongekende mate aan vernietiging. Oorlog en bezetting, misdaden, uitzettingen en gedwongen herhuisvesting drukten een blijvende stempel op de landen. Nog steeds kunnen de gevolgen worden gevoeld op politiek, sociaal en individueel niveau. Het Europa van vandaag kan niet worden begrepen zonder kennis van de het interbellum, de gebeurtenissen tijdens de oorlog, alsmede de fase die na het einde van de nazi-terreur volgden.

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Duitse capitulatie toont de tentoonstelling de situatie na het einde van de Tweede Wereldoorlog van Duitsland en elf andere landen: Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Polen, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Luxemburg, Nederland, België, Frankrijk en de Sovjet-Unie.

Politieke en sociale ontwikkelingen worden onderzocht tijdens en na de omwenteling van de naoorlogse periode. Ook biedt de tentoonstelling inzicht in het dagelijks leven van de mensen. 36 geselecteerde biografieën geven een beeld van de gevolgen en de complexiteit van jarenlange oorlog op de mensen.

Bezoek de website van de tentoonstelling

Bekijk hier de flyer (pdf)