Nationaal Onderduikmuseum bestaat tien jaar!

3 december 2014 is het tien jaar geleden dat het Nationaal Onderduikmuseum werd geopend in het pand aan de Markt 12 in Aalten. Sindsdien kan iedereen er de verhalen beleven van een ‘gewoon’ huis met een bijzondere geschiedenis. Verhalen van bewoners, bezetters, onderduikers en omwonenden van het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier leefde namelijk een gezin met twee kleine kindertjes letterlijk onder één dak met de bezetter, die er de Ortskommandantur had gevestigd in de kamer aan de marktzijde. Tegelijkertijd zaten daar pal boven, op de zolder, onderduikers. Vrijwel uniek is dat in het pand nog de oorspronkelijke, voor het publiek toegankelijke, onderduikplek is bewaard.

In de afgelopen tien jaar heeft het Nationaal Onderduikmuseum een plek veroverd in het landelijke netwerk van oorlogs- en herinneringscentra. Ook in de euregio en het voortgezet onderwijs heeft het museum zich bewezen. Met name vanuit Duitsland komt er meer en meer aandacht voor de wijze waarop het Nationaal Onderduikmuseum de oorlog en vrede en de keuzes die mensen daarvoor maken aan de orde stelt. Dat het thema van het Nationaal Onderduikmuseum nog steeds actueel is, geeft helaas ook aan dat vrijheid en democratie nog steeds niet vanzelfsprekend zijn.

Ook vandaag nog gaan miljoenen mensen gebukt onder onrecht en hevig geweld en wordt er gestreden voor verdraagzaamheid en vrede. En dat is precies waar het Nationaal Onderduikmuseum over gaat. Over keuzes maken tussen goed en fout en de vele, verschillende nuances die daarin mogelijk zijn. Er wordt veel werk verzet, niet alleen door de vaste museummedewerkers, maar ook door talloze vrijwilligers, die met hun onmisbare hulp onder meer verhalen vastleggen en ontsluiten. De reacties van de bezoekers uit het gehele land en de euregio geven aan dat dit museum echt leeft en belangrijk wordt gevonden.

3 december opent het Nationaal Onderduikmuseum de deuren voor het publiek. Van 10.00 – 20.00 uur is er gratis toegang en zijn er vele activiteiten voor jong en oud. Er zijn rondleiders en verhalenvertellers aanwezig die u vertellen over de gebeurtenissen in het pand Markt 12 te Aalten, waarin het Nationaal Onderduikmuseum gevestigd is. Ook de docenten van de Gaostok zijn er om u te vertellen over Aalten. De expositiecommissie geeft achtergrondinformatie over de expositie ‘De schat van het verdwenen Klooster‘. Ook is in de Marktkamer nog steeds het euregionale gedeelte te zien van onze tentoonstelling ‘Liefde in Oorlogstijd / Liebe im Krieg.’

Nationaal Onderduikmuseum, Markt 12 in Aalten

Van 16.00-16.45 en 19.00-19.45 uur geeft Tonny Stoltenborg een Gängeskeslezing op locatie. Ook zijn er gidsen die een verkorte rondleiding verzorgen in het centrum. En ook aan de kinderen is gedacht; voor hen is er een speciaal programma. Zij kunnen kosteloos deelnemen aan een leuke, spannende, speciaal voor het Nationaal Onderduikmuseum ontwikkelde speurtocht in het museum. Voor de kinderen van 4-6 jaar is er een voorleesverhaal om 15.00 uur. Natuurlijk zijn veel vrijwilligers van het Nationaal Onderduikmuseum en VVV Aalten aanwezig om u te ontvangen en te vertellen over Aalten, de bijzonderheden van vroeger en van nu.

U kunt ook een actieve bijdrage leveren aan de wereldvrede, door een wens voor vrede achter te laten die virtueel de wereld in wordt gebracht in het nieuwe jaar. Kinderen die een wens inleveren ontvangen een gratis speurtocht door het museum, voor die dag zelf of een andere keer.

Komt allen en vier deze verjaardag met ons mee!