Lena Henrica Ebbeskamp-Huls

In de laatste week van maart 1945 horen de inwoners van Aalten steeds nadrukkelijker het geschut uit de frontlinie. Ook is er constant dreiging vanuit de lucht. Na het zware bombardement in de omgeving van de Dijkstraat hebben velen het dorp verlaten.

In de vroege ochtend van 26 maart maken de overgebleven Aaltenaren zich klaar om hun heil in het buitengebied te zoeken. De laatste spulletjes worden ingepakt en ook de laatste boodschappen worden nog haastig ingeslagen. Om half tien ‘s ochtends duiken plotseling de Jabo’s (jachtbommenwerpers) naar beneden. Met een daverend geluid razen ze over het dorp. Ze laten bommen vallen en mitrailleurkogels slaan overal in.

De bommen vallen bij de Watertoren aan de Ringweg en aan het einde van de Hogestraat bij garage Veerbeek. Ook in de Landstraat, Kruisstraat en de Markt vallen bommen. Het groepshuis van de NSB op de Markt loopt forse schade op.

De 42-jarige Lena Ebbeskamp-Huls die juist dat moment op de Markt is wordt dodelijk getroffen. Haar deerlijk verminkte lichaam wordt enkele dagen later ten grave gedragen op het R.K. kerkhof aan de Piet Heinstraat.

Oude R.K. begraafplaats, Piet Heinstraat, Aalten:

Bronnen:
Aalten in Bezettingstijd, auteur: B. de Joode
Er op of er onder, Aalten, het land der onderduikers en der illegaliteit, auteur: G.W. Vaags
Aalten in Oorlogstijd, auteur J.G. ter Horst

Graf Lena Ebbeskamp-Huls
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Bidprentje Jo WeikampOverlijdensakte Jacob Willemsen