KRAS | Kerf – Hoe de regen hoop bracht

Het indringende verhaal van Haidar Habash in een muzikale vertelling

In de voorstelling ‘KRAS | Kerf’ vertelt de Syriër Haidar Habash op indringende wijze over zijn vlucht naar Nederland. Een verhaal dat de nu 20-jarige Haidar vertellen moet, omdat zijn hoofd vol zit met beelden die hem ’s nachts uit zijn slaap houden. Gelukkig heeft hij een dierbare vriend die hem helpt zijn hoofd leeg te maken en zijn rust terug te vinden.

De reis van A(leppo) tot Z(elhem)

Als 16-jarige jongen zag en beleefde Haidar de verwoestingen in de stad Aleppo, waarin hij opgroeide. Toen het er voor hem en zijn familie niet langer veilig was vluchtten zij. De reis die volgde vormt de basis van de voorstelling. We krijgen een indruk van zijn vlucht uit Aleppo, via Turkije en Griekenland naar Nederland, nu drie jaar geleden. We horen hoe hij met vallen en opstaan tracht vaste grond onder zijn voeten te voelen en probeert een nieuwe toekomst op te bouwen.

De voorstelling is een muzikale vertelling, die aan de hand van Haidar’s verhalen, dromen en indrukken, een indringend beeld schetst van zijn vlucht naar Nederland. Of, zoals hij het zelf noemt, zijn ‘veilige gevangenis’. Een nieuw thuisland waar hij en zijn familie warm ontvangen worden, maar waar niet iedereen blij is met hun komst.

In ‘KRAS | kerf’ geeft Haidar een stem aan de beelden in zijn hoofd. Hij vertelt zijn verhaal door flarden tekst en eigen gedichten. Daarbij wordt hij ondersteund door het instrument dat hem het meest dierbaar is: de klarinet. Aan de voorstelling wordt meegewerkt door twee muzikanten: de Syrische Ghaeth Almaghoot (klarinet en Düdük) en de Turkse Barış Ofluoğlu (contrabas). Zij begeleiden Haidar in zijn vertelling. De regie is in handen van Pieter van Dijk.

Try-outs

De try-outs vinden plaats op de dagen dat wij in Nederland herdenken en vrijheid vieren, op de zolder van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het museum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. De muzikale vertelling vormt een start van de duurzame relatie tussen St. Gekkoo, Iselinge Pabo en het Nationaal Onderduikmuseum in het voeren van gesprekken over vrede en vrijheid.

Data en toegang

Zaterdag 4 mei: voorstelling 1 (14.00 uur) en voorstelling 2 (15.30 uur)
Zondag 5 mei: voorstelling 3 (14.00 uur) en voorstelling 4 (15.30 uur)

Jeugd (12+) € 5,00
18 jaar en ouder € 7,50

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar!

Reserveren: info@onderduikmuseum.nl

De voorstelling van Stichting Gekkoo is mede tot stand is gekomen in samenwerking met Iselinge Pabo en Nationaal Onderduikmuseum met steun van Erfgoed Gelderland (Ieders Museum) en Cultuur Mij Oost.

KRAS | Kerf – Hoe de regen hoop bracht