Kniertje Roeleveld

5 september 1921 – 1 maart 1945

Kniertje Roeleveld is een dochter van een NSB-er die ook bij de Landwacht actief is. Het gezin Roeleveld woont aan de Rikkertweg. Op een zekere dag is verzetsman Bernard Aversteeg even op bezoek in zijn ouderlijk huis als opeens de Landwacht ten tonele verschijnt. Ze hebben het op hem gemunt. Hij vlucht hals over de kop het huis uit en rent gewapend met een pistool het Broek in.

De Landwacht geeft echter niet op en zet verbeten de achtervolging in. Uiteindelijk probeert Bernard zich gedekt te houden in de voren van een omgeploegd stuk land niet ver van het huis waar Roeleveld woont. Als het moet zal hij zijn leven zo duur mogelijk verkopen.

Kniertje Roeleveld ziet de benarde situatie waarin Bernard verkeert en wenkt hem binnen te komen. Bernard vertelt: “Mijn gedachte was eerst dat de dochter de Landwacht wilde waarschuwen, maar het wenken was voor mij bedoeld. Wat te doen? Ik besloot het er op te wagen.”

Kniertje neemt Bernard mee naar binnen en verstopt hem in haar bed. Ze zegt dat de Landwacht overal zal zoeken, behalve hier in het hol van de leeuw. Zo ontsnapt Bernard aan de Landwacht.
Een maand voor de bevrijding overlijdt Kniertje Roeleveld op 23 jarige leeftijd. Haar doodsoorzaak is onbekend.

Bernard Aversteeg is haar nooit vergeten. Vaak brengt hij een bezoek aan haar graf. Hij zegt dan: “Efkes Kniertje de groeten brengen. Want an heur he-k mien laeven te danken.”

Hoewel Kniertje geen oorlogsslachtoffer is, willen we haar bijzondere daad niet verzwijgen.

Begraafplaats Berkenhove, graf no. 379

Bron:
Interview en memoires: archief Bernard Aversteeg
Historie boerderijen omgeving Aalten: archief Karel Aversteeg

Graf Kniertje Roeleveld
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Johannes van der ZwanGraf Dr. der Weduwen