Kees Ruizendaal

Als beroepsmilitair vecht Kees Ruizendaal in de meidagen van 1940 tegen de Duitsers. Nadien komt hij als marechaussee in Aalten terecht. Het geweten van Kees komt al vanaf het begin van de oorlog in verzet tegen het gedachtengoed van de Nazi’s. Hij zet zijn verzet om in daden. Kees verbergt Joden bij boeren in de omgeving, vormt een knokploeg (KP), pleegt overvallen op distributiekantoren en voert liquidaties uit op collaborateurs. Zijn schuilnaam wordt Zwarte Kees.

In de vroege ochtend van 20 april stappen Kees Ruizendaal (Zwarte Kees), Gerrit Wiechert Kleisen (Gijs) , Gerrit de Vries (Gerrit) en Jan Ket (Zwarte Jan) bij Beltrum in een vrachtwagen om wapens voor de KP te halen. Dit was gearrangeerd door Willy Marcus, een verrader die was geïnfiltreerd in de KP Achterhoek. Als ze onderweg op de vloer van de vrachtwagen geronnen bloed zien krijgen ze wantrouwen en stappen in Doesburg met een smoes uit de vrachtwagen.

Gerrit en Zwarte Jan organiseren een fiets, maar worden buiten Doesburg opgepakt. Ze worden naar de SS-opleidingsschool Avegoor in Ellecom gebracht. Zwarte Kees en Gijs vinden onderdak bij drogist Phillip Gastelaars in Doesburg. Maar de Duitsers hebben intussen de jacht op hen geopend. Zwarte Kees zit verstopt in een konijnenhok. Als hij ontdekt wordt vecht hij zich dood. Hij wordt doorzeefd met kogels. De Duitsers nemen het konijnenhok met het lijk van Kees Ruizendaal erin mee als trofee naar Avegoor.

Gerrit Kleisen wordt ontdekt in een kast en opgepakt. Drogist Gastelaars wordt ook meegenomen en dezelfde dag nog in koelen bloede doodgeschoten. Ook boer Hendrik Wiggers uit de Wolboom wordt diezelfde dag nog opgepakt. De KP Aalten heeft haar thuishaven op zijn boerderij. Hendrik Wiggers overlijdt op 21 februari 1945 in kamp Dora in Duitsland.

In de gehele Achterhoek worden die dag en de dagen erna vele illegale werkers opgepakt. Een groot deel van de Achterhoekse KP, onder wie Gerrit Wiechert Kleisen, wordt op 6 juni 1944 (D-day) gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. Anderen worden elders terechtgesteld of komen om in de kampen.

Willy Marcus, de verrader, heeft zeker 50 slachtoffers op zijn geweten en wordt in 1950 veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf, maar loopt zes jaar later al weer vrij rond.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Er op of er onder: diverse hoofstukken
Aalten in Oorlogstijd, auteur: J.G. ter Horst
Artikel in ‘De Zwerver’ 1947: Verraad loert langs de weg, auteur: G.H. Ligterink

Kees Ruizendaal
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf gebroeders VermeulenBombardement Dijkstraat