Jennie Kempink

Jennie Kempink woonde samen met haar vader Gerrit en moeder Dirkje op het adres Markt 12 in Aalten. De familie Kempink was erg sociaal: het pand was een trefpunt voor velen, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boven op zolder verborgen zij onderduikers. Markt 12 was voor hen een doorgangsadres naar een definitieve onderduikplaats. Toen de Duitsers de grote woonkamer vorderden en hier de Ortskommandantur vestigden, veranderde dit niet. Haar ouders probeerden ook een goede verstandhouding met de Duitsers op te bouwen. Maar toen de Duitsers haar moeder het portret van Hitler lieten zien, dat was opgehangen in de Ortskommandantur, draaide zij dit wel om.

Dochter Jennie hoorde pas na de oorlog wat zich had afgespeeld in haar ouderlijk huis. In dit huis is nu het Nationaal Onderduikmuseum gevestigd, en het vertelt de geschiedenis van dit woonhuis via de personen die hier langskwamen.

Tegenwoordig geeft Jennie zelf rondleidingen door haar ouderlijk huis, het Nationaal Onderduikmuseum aan de Markt 12 in Aalten. Op 27 maart 2015 onthulde ze bij de entree van het museum een ‘Luisterkei’. Deze kei vertelt het verhaal van de familie Kempink en vormt een schakel in de omvangrijke Liberation Route Europe, die loopt van Noord-Europa tot Noord-Polen.

Jennie Kempink 1942
Jennie Kempink 1942
Jenny Kempink - Onthulling liberationkei
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Ome Jan WikkerinkThea en Wolfgang, 1942