Ivy Philips

Ivy Philips, een joodse jongen van goede komaf, vluchtte samen met zijn vriend Frits Cohen op 15-jarige leeftijd uit Zutphen. Hij bracht in De Heurne bij het grensdorp Dinxperlo de oorlog door. Zij deden er zich voor als studenten Jan Klinkenberg en Frits Verwey, die niet naar Duitsland wilden voor de Arbeidseinsatz. Zo was het minder risicovol een onderduikplek te vinden. Hun persoonsbewijzen waren daarvoor vervalst. Via de dames Jolink kreeg hij onderdak bij de familie Groot Nibbelink op de Roesse in De Heurne, waar hij als boerenknecht ging werken.

‘Jan van de Roesse’ was heel geloofwaardig met zijn lichtblauwe ogen en blond haar. Bovendien sprak hij Achterhoeks. Frits die vlakbij zat (bij Kwerreveld) viel ondanks zijn valse achternaam Verwey te veel op en ging terug.

Ivy heeft pas enkele jaren geleden vernomen dat zijn moeder en kleinere broertje Maurits, nadat zij zich hadden aangemeld, via Vught naar Westerbork zijn vervoerd en binnen enkele dagen in concentratiekamp Sobibor zijn vermoord. Het toeval wil dat Ivy’s nicht Bep Frankenhuis ook ondergedoken zat in Dinxperlo en de oorlog overleefde, zo bleek na afloop van de oorlog.

Ivy is zelf jaren geleden begonnen met het optekenen van de gebeurtenissen: “Aan mijn kleinzonen Sem Tobias Izak Barent Philips, geboren 22 april 2002 te Amsterdam en Thomas Maarten Maurits Philips, geboren 5 februari 2004 te West-End, Engeland. [..] Deze familiegeschiedenis wordt mede opgesteld vanwege tragische oorlogsomstandigheden, gedurende Wereldoorlog II. De reikwijdte hiervan is zeer groot, mijn enige zoon en kind heeft zijn grootouders van vaderszijde nooit gekend. Wel is gelukkig door de grootouders van moederszijde hiervan weer veel goed gemaakt.”

Ivy schenkt zijn dagboeken, agenda’s en foto’s aan het Nationaal Onderduikmuseum en zijn oorlogsbelevenissen worden in 2015 gepubliceerd in boekvorm. Het museum vindt het belangrijk zijn verhaal vast te leggen en verder te vertellen.

Op 27 maart 2015 vond de boekpresentatie plaats in het museum. Het boek is getiteld ‘Hallo, ken je mij niet meer?’ Ivy Philips overleed op 10 januari 2018.

Pasfoto Ivy Philips ca 1944
Pasfoto Ivy Philips ca 1944
Ivy Philips met boek voor Nationaal Onderduikmuseum in Aalten
Ivy Philips, 2015
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Ome Jan Wikkerink