In Memoriam Jan Slomp

Hardenberg, 7 december 1932 – Amersfoort, 25 december 2022

Hardenberg, 7 december 1932 – Amersfoort, 25 december 2022

Op 25 december is Jan Slomp overleden, hij werd 90 jaar.

Jan Slomp, maakte zich sterk om de verhalen te vertellen tijdens herdenkingen en in scholen en musea over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde daarbij ook over zijn vader Fredrik Slomp, alias Frits de Zwerver, die in Duitsland en Nederland predikte tegen het nationaalsocialisme en daarmee doorging tijdens de onderduik in de Achterhoek. In tegenstelling tot vele anderen die zich teweerstellen tegen de nazi’s, overleeft Fredrik Slomp als door een wonder de Tweede Wereldoorlog.

Jan Slomp, net als zijn vader predikant (islamoloog) heeft daardoor als kind de oorlog in al zijn kracht en verschrikkingen meegemaakt. Vooral ook de vastberadenheid van zijn vader zich te blijven uitspreken tegen onrecht, heeft hem gevormd. De oorlog heeft hem kritisch gemaakt op ideologieën. Aan elk -isme zitten negatieve kanten meende hij. Of het nou het communisme betreft of het islamisme of het zionisme: elke ideologie maakt zijn slachtoffers.

In 2020 schonk Jan Slomp de bijbel van zijn vader aan het museum. Op 5 mei 2022 gaf hij op verzoek van het Nationaal Onderduikmuseum een vrijheidslezing over zijn oorlogservaringen en de kwetsbaarheid van vrede en vrijheid.

Jan Slomp (89) studeerde theologie en werd in 1962 predikant in het Groningse Zijldijk. In 1964 vertrok hij voor 13 jaar naar Pakistan om daar te werken als islamoloog in dienst van de kerken. In 1994 kreeg hij een eredoctoraat van de Protestants Theologische Universiteit.

Zijn verhaal is te zien in het Verzetsmuseum Junior Amsterdam en het Nationaal Onderduikmuseum Aalten.

In 2020 werd zijn bijbel geschonken voor de collectie van het Nationaal Onderduikmuseum