De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

In de Kunsthal in Rotterdam werden in 2014 uit de collectie van 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea 100 voorwerpen gepresenteerd. Achter ieder voorwerp schuilt een gebeurtenis die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de jaren 1940-1945. De opening werd op 4 februari 2014 verricht door Zijne Majesteit Koning Willem Alexander.

Ad van Liempt, die de werken selecteerde op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, hield een korte inleiding. Hij vertelde dat het verhaal van de ‘Schevingse kap’ van het Nationaal Onderduikmuseum in het ‘onderduikdorp Aalten’ zijn favoriet is. Ook de koning toonde veel interesse in het verhaal.

Naast de kap is er het originele en vervalste persoonsbewijs van de Joodse Salli Schwarz uit Winterswijk onder de naam Pieter de Graaf te zien. De expositie is nog tot en met 5 mei te bezoeken en in de Marktkamer van het Nationaal Onderduikmuseum wordt ook ingegaan op de twee verhalen.

Koning Willem-Alexander, Ad van Liempt en Gerda Brethouwer
Zijne Majesteit Willem Alexander, Ad van Liempt en Gerda Brethouwer bij de Scheveningse kap in de Kunsthal in Rotterdam, 04-02-2014