Het noodlot van een ‘spitter’

Op 24 maart 1945 is het in de hele regio onrustig. De hele dag doorkruisen Jabo’s (jachtbommenwerpers) het luchtruim op zoek naar vijandelijke doelen.

Rond twee uur ’s middags breekt de hel los boven Varsseveld. Met mitrailleurvuur en bommen worden het centrum en de markt bestookt. Een begrafenisstoet wordt onder vuur genomen en een winkel en woning worden geraakt. De torenspits van de Hervormde kerk wordt zwaar getroffen en een wijzerplaat valt naar beneden. Verder gaat het geraas.

De jagers hebben het gemunt op twee Duitse auto’s. Na de aanvallen zijn er naast gewonden ook verschillende dodelijke slachtoffers te betreuren.

Op de Doetinchemseweg is de 26 jarige Hendrik Jan van Braak uit Aalten als één van de ‘spitters’ aan het werk in opdracht van de Duitse organisatie Todt. De jagers ontzien hen ook niet. Van Braak wordt dodelijk getroffen. Enkele dagen later wordt hij begraven op begraafplaats Berkenhove te Aalten. Hij laat een ledige plaats achter. Voor de achterblijvenden is de prijs erg hoog.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Wisch in Oorlogstijd 1940-1945, auteur: Leo E. Bruil Traanboer
Dagboek Gert Hiddink
Aantekeningen John Breukelaar

Hendrik Jan van Braak
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Heideman-Lammers