Hendrik Heideman

Wanneer de bezetter in oktober 1944 11 mannen in gijzeling nemen en dreigen dood te schieten als er zich niet voldoende mannen melden voor de arbeidsinzet in Zevenaar, doen de Predikanten en R.K. Geestelijken een oproep tot bezinning. Hendrik Heideman is één van de velen die gehoor geeft aan de oproep en meldt zich aan.

Na een verblijf van enkele weken komt hij zwaar ziek en koortsig thuis. Zijn toestand verslechtert zienderogen. Hendrik blijkt tyfus te hebben. Op 24 november overlijdt Hendrik op 34 jarige leeftijd.

Wrang was het dat zijn dochtertjes, Riek en Dinie, in de dagen ervoor een liedje hadden ingestudeerd ter gelegenheid van het 12,5 jarig huwelijk van hun ouders. In plaats daarvan moesten ze met hun moeder vader te grave dragen.

Moeder Heideman raakt daarna zo overspannen dat de kinderen bij enkele familieleden ondergebracht worden. Riek in Varsseveld en Dinie in Dale.

Op 8 februari 1945 raakt dochter Dinie zo zwaargewond bij het bombardement in Dale, dat haar been moet worden geamputeerd.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Aalten in Oorlogstijd, auteur: J.G. ter Horst
Gesprek met Dinie Hilbelink-Heideman 2015: Louis Veldhuis
Als ik ze maar weer eens kon zien, auteur: Hans de Beukelaer

Graf Heideman-Lammers
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Hans WiggersHendrik Jan van Braak