Gerrit Hendrik Brinkman

Gerrit Hendrik Brinkman is geboren in Aalten en trouwt begin jaren 40 met Johanna Berendina Mateman, eveneens uit Aalten. Het paar gaat wonen op Praebsterkamp 4 in Zutphen. Wanneer ze daar zijn gaan wonen is onbekend. Gerrit Hendrik is aangesteld als tramwegambtenaar. Op 16 februari 1942 wordt hun dochtertje Engelina Berendina (Ineke) geboren. Ze overlijdt echter op 19 november 1943.

Wanneer de Canadezen begin april oprukken in de Achterhoek, wordt Zutphen door de Duitsers in staat van verdediging gebracht. Toegangswegen worden geblokkeerd met betonnen blokken en met tramwagons, gevuld met stenen. Bruggen worden opgeblazen. Kanonnen en mitrailleursnesten worden opgesteld. De Duitsers willen de stad niet zo maar opgeven.

Op 6 april breken de felle gevechten los, met name in de wijk Deventerwegkwartier waar ook de Praebsterkamp ligt. Ook de dag erna wordt er hevig strijd geleverd om de stad. Huis na huis en straat na straat moet veroverd worden. Pas in de morgen van 8 april is de gehele stad bevrijd. Vele militairen aan beide zijden sneuvelen en ook onder de burgerbevolking zijn velen omgekomen.

Onder de doden bevindt zich ook Gerrit Hendrik Brinkman. De doden worden eerst tijdelijk op de Praebsterkamp begraven. Gerrit Hendrik Brinkman wordt op een later tijdstip in Aalten op Berkenhove naast zijn dochtertje Ineke herbegraven.

Noot: Gerrit Hendrik Brinkman wordt in Zutphen vermeld in een akte van Stolpersteine in Zutphen. Wat zijn rol precies is geweest is nog in onderzoek. Zijn naam is pas kortgeleden ontdekt is en tot nu toe zijn er alleen zijn enkele documenten gevonden.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Notities: Jan Kreijenbroek
Research: Gerrit Nijman

Graf Gerrit Hendrik en Ineke Brinkman
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Arnoldus BettingJohan Korten