Gelderse vrouwen in de hoofdrol

Dit jaar presenteert het Nationaal Onderduikmuseum samen met acht Gelderse musea het thema ‘Zij – Hij in Gelderland’. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten over traditionele en roldoorbrekende patronen is er voor jong en oud een groot aanbod.

De musea laten aan de hand van voorwerpen en verhalen de verschillende rollen zien van vrouwen en mannen (en meisjes en jongens) door de eeuwen heen. Omdat in de beschrijving van de historie vooral de rol van de man de nadruk heeft gekregen (ook in het Gelderse), wordt in dit samenwerkingsproject vooral de rol van de Gelderse vrouw, toen en nu, uitgelicht.

Het Nationaal Onderduikmuseum heeft in het kader van het Jaar van Verzet – De vrouw als spil van het verzet (5 oktober 2018 – 25 augustus 2019) de rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgelicht. De expositie maakt veel los en graag wil het Nationaal Onderduikmuseum in het kader van de samenwerking binnen het netwerk kleine musea Gelderland drie aanvullende activiteiten organiseren.

Extra aandacht voor de dames Jolink

Onder de noemer ‘Verscholen in Varsseveld’ geeft het Nationaal Onderduikmuseum in aansluiting op de expositie ‘De vrouw als spil van het verzet’ bijzondere aandacht aan de dames Jolink in Varsseveld en de Joodse onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog.

Varsseveld als baken van verzet

De twee Varsseveldse verzetsvrouwen de zusters Gerrie en Minnie Jolink, bekend als de Dames Jolink – stonden in direct contact met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (de L.O.). Deze was in de Achterhoek opgericht door Heleen Kuipers-Rietberg, alias Tante Riek, uit Winterswijk en dominee Frederik Slomp, alias Frits de Zwerver uit Zwolle en Jan Wikkerink, alias ome Jan uit Aalten.

Al snel vertakte het netwerk zich landelijk en waren er contacten met regionale verzetsmensen. De Dames Jolink waren vriendelijke, oprechte mensen, ten diepste bewogen met het lot van vervolgden. Gedreven en gedragen door hun sterke geloofsovertuiging, kende hun hulpvaardigheid geen grenzen.