Geertje van Triet

Eerste Burgerslachtoffer in Aalten

Reeds in het najaar van 1940 vallen in het Aaltense Goor en de Wolboom de eerste bommen. Ook in 1941 is het regelmatig raak. De materiële schade neemt aanmerkelijk toe, maar veel mensen zijn bevreesd dat het mis gaat en dat het ook slachtoffers zal gaan eisen. In de nacht van 8 op 9 maart 1942 wordt die vrees bewaarheid.

Er zijn honderden Engelse vliegtuigen in de lucht, ze worden achtervolgd door Duitse nachtjagers. Zowel in de Haart als in de Heurne vallen brisant- en brandbommen. Dan valt er een brandbom op het huis van Vreeman, Trompstraat 24, net over de spoorweg aan de rand van het dorp. Het echtpaar Vreeman is kinderloos en heeft pleegkinderen in huis.

De bom valt dwars door het dak op het bed waar op dat moment drie kinderen slapen. Terwijl twee kinderen ongedeerd blijven, wordt de 8 jarige Geertje van Triet, een evacueetje uit Rotterdam, geraakt. Geertje is in Aalten om het trauma van het bombardement in Rotterdam te verwerken. Vreeman brengt haar met het brandende beddengoed naar buiten om het vuur te doven. Hij loopt daarbij zelf ook brandwonden op.

Daarna wordt Geertje op de keukentafel gelegd. Ze voelt dat het einde nadert. Ze vraagt aan tante Dine, zoals mevrouw Vreeman wordt genoemd, of ze samen met haar het Onze Vader wil bidden.

Greetje wordt later in Rotterdam op Crooswijk begraven. Haar rustplaats is niet bekend. Het is extra triest, want ze vroeg vaak “Hoe ga ik nu weer terug naar Rotterdam?” Mevrouw Vreeman zei dan wel eens plagend: “Dat kump wal good, wi’j brengt ow wal in een kistjen naor huus.” Hoe wrang kan de waarheid soms zijn.

Zo is Geertje het eerste burgerslachtoffer in Aalten. Een kind nog…

Bronnen:
Aalten in Oorlogstijd auteur J.G. ter Horst
Interview mevr. Wisselink-Erfman (pleegdochter bij echtpaar Vreeman)

Overlijdensakte Geertje van Triet
Overlijdensakte Geertje van Triet
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Hendrik Willem ObbinkMonument Dale