Gängeskesroute

Aalten wordt gekenmerkt door zeven glooiingen die nog van voor de IJstijd stammen. Bovendien stroomt de fraaie beek ‘de Slinge’ door het dorp. Aalten bezit sinds de late Middeleeuwen een bijzonder patroon van historisch gegroeide ‘Gängeskes’.

De huizen en boerderijen in het agrarische esdorp stonden verspreid langs een aantal uitvalswegen. Daartussen lagen dan de ‘goarden’, de moestuinen van de bewoners. Gängeskes zijn van oorsprong de verbindingspaadjes tussen de tuinen en de straten. Ze zijn meestal zo breed dat twee mensen met kruiwagens elkaar kunnen passeren. In de vorige eeuw zijn helaas veel gängeskes verdwenen, maar het oude patroon bleef bewaard.

Het padennetwerk is in 2011 voorzien van namen . Sommige paden kregen de originele naam, andere kregen een naam die herinnert aan activiteiten van vroeger. Het Armenpad, het Klokkenpad en andere paden leiden de u langs de fraaiste plekjes van Aalten en leert u veel van de geschiedenis.

Foto: Lia de Ridder

Samen met de Gängeskesroute biedt de Parelroute een parelsnoer van bijzondere en mooie plekjes van Aalten. Deze Parelroute is alleen onder begeleiding van een gids te volgen en is zeer geschikt voor mensen die Aalten kennen. De Gängeskesroute is ook als routeboekje verkrijgbaar.

Beide routes worden onder begeleiding van een gids aangeboden. Erg leuk voor een uitje met familie, vrienden, het vieren van een feestje of een reünie. De gidsen staan iedere dag van de week voor u klaar.

Voor kinderen is er de Gängeskes Junior, deze route loopt u aan de hand van een routeboekje. Zeer geschikt voor bijvoorbeeld een kinderfeestje!

De Gängeskesroute wordt zonder voorafgaande boeking aangeboden op de derde zaterdag van april tot en met september, tevens de eerste zaterdag van juni, juli en augustus. Start 14:00 uur bij het Nationaal Onderduikmuseum / VVV. Prijs 5 euro per persoon.

Meer informatie over deze boekingen is verkrijgbaar bij de VVV, tel. 0543-473052 of via de website www.vvvaalten.nl.

Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

De vrouw als spil van het verzet