Euregionale uitwisseling Nationaal Onderduikmuseum met Augustaschacht Osnabrück

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Gedenkstätte Augustaschacht in Osnabrück organiseren samen het project ‘die Untertaucher’. Het gaat om een interactieve uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jongeren in de leeftijd van 14-20 jaar. Deze gaan stevig aan de slag met de geschiedenis van het pand Markt 12 in Aalten, waar tegenwoordig het Nationaal Onderduikmuseum is gevestigd, en het voormalige Arbeitslager bij Osnabrück. Onder begeleiding van muziektheatergroep Lupe uit Osnabrück en beeldend kunstenaar Theo van Delft uit Nederland wordt een beeldende theatervoorstelling gemaakt. De uitvoering is gepland rondom de zomer van 2012, de uitvoeringen (vrije en schoolvoorstellingen) vinden in september zowel plaats in Osnabrück als Doetinchem.

Het Nationaal Onderduikmuseum gaat over onderduik en verzet en het leven in de Tweede Wereldoorlog. Men dook vooral onder om zich te onttrekken aan de dwangarbeid in Duitsland. Augustaschacht is een voormalig dwangarbeiderskamp (Straflager für Zwangsarbeiter) bij Osnabrück, waar veel Nederlandse dwangarbeiders ingelijfd en vermoord werden (KZ). De missie van het Nationaal Onderduikmuseum is om een verbinding met de actualiteit op gang te brengen. Deze euregionale samenwerking tussen jongeren vormt daarin een schakel.

Het project ‘Untertaucher/Onderduiker’ maakt deel uit van GrensWerte (2010-2014, een grensoverschrijdend project van Münsterland e.V., Overijssel (KCO) en de EUREGIO. Het project wordt in het kader van het INTERREG IV A-Programm Duitsland-Nederland ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE), de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen en de provincies Overijssel en Gelderland.

Augustaschacht-Arbeitszucht