Een zwaar getroffen gezin in Barlo

Het gezin van meester Weenink en zijn vrouw is in de Oorlog het zwaarst getroffen. Zes van hun kinderen verliezen hun leven als gevolg van het Oorlogsgeweld. Op 8 maart 1945 komt zoon Wim (19 jr.) in Den Haag om het leven wanneer hij bedolven wordt door een omvallende muur. Hij wil die dag de gevolgen van het bombardement van 3 maart op de wijk Bezuidenhout in bekijken met het noodlottige gevolg.

Eind maart 1945 brengen de ouders de kinderen op verschillende adressen ondergebracht, omdat hun woning kort bij de school en het verenigingsgebouw ligt waar veel Duitsers zijn ingekwartierd.

Als op 30 maart 1945 Jabo’s (jachtbommenwerpers) hevige aanvallen uitvoeren op terugtrekkende Duitsers, wordt er op de Nijhofsweg een munitie wagen in brand geschoten. De onbestuurbare wagen komt tegen de schuilkelder van de familie Nijhof, waar 10 mensen in verblijven, tot stilstand en ontploft. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Vijf kinderen van Weenink vinden de dood. Het zijn Mien 21 jaar, Co, 17 jaar, De 6-jarige tweelingbroertjes André en Rudy en de kleine Jan van 3 jaar.

Naast de kinderen van Weenink komen ook de Haagse evacués dhr. en mevr. Elfers-Reisenleitner, (beiden 74 jaar) om het leven.

Van de overlevenden heeft moeder Nijhof een zware hersenschudding, dochter Wanda heeft een scherfwond aan haar been, vader Nijhof heeft alleen wat schrammen. Zo werd de bevrijding van Barlo overrompeld door machteloos verdriet.

De begrafenis van de kinderen werd geleid door Ds. D. Veenhuizen. Enkele zinnen uit de preek:
“Vijf graven. Vijf lieve kinderen waar ons hart om schreit. En toch, we leggen ze neer in de aarde in de hoede van Hem, Die over de graven de wacht houdt. Die verlangt naar zijn grooten dag. Wanneer Hij het verbrijzelde vleesch zal opwekken in heerlijkheid. Dat zal geen verschrikkelijk, dat zal een zalig ogenblik zijn.”

Het echtpaar Elfers-Reisenleitner (beiden 74 jaar) wordt in eerste instantie begraven naast het familiegraf van Nijhof aan de Varsseveldsestraatweg. Het echtpaar heeft één dochter. Zij overleeft een Jappenkamp in Indonesië. Wanneer zij in december 1945 terugkeert naar Nederland laat zij haar ouders opgraven en cremeren in Driehuis-Westerlo.

Ook verschillende Duitse militairen vinden de dood of raken zwaar gewond.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten, graf 608:

Gecremeerd:

  • Thomas Henri Elfers 74 jr.
  • Helena Gracia M. Elfers-Reisenleitner 74 jr.

Bronnen:
Dwars door Barlo, auteurs Aleid Bongen-Luiten en Thea Onnink-Stronks
Monument ter nagedachtenis, uitgave: Stichting Dwars door Barlo
Aalten in Oorlogstijd, Auteur J.G. ter Horst

Kinderen Weenink
Kinderen Weenink
Echtpaar Elfers
Echtpaar Elfers
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Bombardement KruisstraatJohannes van der Zwan