Duitse vakbond: ‘bedankt voor onderduikhulp’

Een Duitse vakbond bedankte Nederland op vrijdag 8 mei in Aalten voor het opvangen van Duitse vakbondsleden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1933 kwam Hitler aan de macht en verbood de Duitse vakbond. Veel vakbondsleden vluchtten naar Nederland en werden hier opgevangen.

Volgens Wilco Veldhorst van vakbond FNV regio Nijmegen is er specifiek gekozen voor Aalten. “In Aalten zaten naar verhouding veel mensen ondergedoken. 1 op de 5 gezinnen had onderduikers in huis. Tijdens een gesprek met mijn Duitse collega realiseerde hij zich dat ze daar nooit hun dank voor hadden uitgesproken.”

Om dat alsnog te doen zal de Deutsche Gewerkschaftsbund de burgemeester van het Achterhoekse dorp een plaquette aanbieden, om mensen die onderdak boden aan Duitse onderduikers te bedanken.

Tweede Wereldoorlog

‘Achterhoekers vinden het heel normaal’

Of er ook onderduikers, of mensen die onderduikers in huis hadden, bij de dag aanwezig zullen zijn is niet duidelijk. Veldhorst: “CNV heeft leden uit die tijd kunnen achterhalen, niet zo heel veel mensen uit die tijd leven nog of zijn dement. Ook de Achterhoekse volksgeest speelt mee. Ze vinden het allemaal heel normaal dat ze dat deden.”

De plaquette komt te hangen in het Onderduikmuseum, Markt 12 in Aalten.

Bron: Omroep Gelderland

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Verhalen over de onderduikAntoon Stapelkamp