Doe mee: reflect & respond. Onthul jouw Code-R

Jongeren over oorlog en herdenken

De Anne Frank Stichting heeft een iPad app en een social mediasite voor jongeren ontwikkeld: Code-R (www.code-r.org). Vijf jongeren vertellen wat oorlog voor hen betekent en nodigen anderen uit hetzelfde te doen. Code-R wil jongeren actief betrekken bij de betekenis van oorlog en herdenken.

In de iPad App vertellen vijf jongeren een verrassend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Gebruikers swipen door familiegeschiedenissen met bijzondere historische foto’s en filmfragmenten uit Rotterdam, Aalten, Breda en Amsterdam, en duiken in een stripverhaal over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast gaan de vijf jongeren in op de vraag: wat is jouw Code-R, ofwel: wat betekent oorlog en herdenken voor jou?

Diezelfde vraag staat centraal op de social mediasite. Wat is jouw Code-R? Remember, denk je aan wat er is gebeurd, aan de mensen die zijn vervolgd en omgekomen? Reflect, zie je discriminatie, uitsluiting en vervolging ook nu om je heen? Respond, wat leer je van de geschiedenis en wat doe je daarmee? De site biedt jongeren de mogelijkheid om hun eigen ideeën en mening over oorlog en herdenken achter te laten via een poll, shoutbox, tweet en/of foto.

Code-R is een initiatief van de Anne Frank Stichting in samenwerking met LBi, Layer Gloss en Mobypicture en het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Code-R is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, onder andere om het gebruik van educatieve stripverhalen over de Tweede Wereldoorlog binnen en buiten het onderwijs te bevorderen.

De App is gratis verkrijgbaar in de iTunes App Store (https://itunes.apple.com/us/app/code-r/id628440961?ls=1&mt=8).

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.