De vrouw als spil van het verzet

Van 5 oktober 2018 tot en met 25 augustus 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien. De tentoonstelling zal worden geopend door Gerdi Verbeet, oud voorzitter van de Tweede Kamer en momenteel voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In deze tentoonstelling staat de rol van vrouwen tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog centraal. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend. In ‘De vrouw als spil van het verzet’, staan de indringende verhalen centraal van de vrouwen die erbij waren. Via niet eerder ontsloten bronnenmateriaal in de vorm van interviews, brieven, dagboeken, voorwerpen en foto’s komen deze vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis, die zich lange tijd alleen op de rol van de mannelijke verzetsstrijders heeft gericht.

Zo is er aandacht voor Heleen Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek) uit Winterswijk. Zij was betrokken bij de oprichting van de georganiseerde Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en groeide uit tot een van Nederlands bekendste verzetsvrouwen. Ook is er aandacht voor Minnie en Gerrie Jolink (alias Dames Jolink). Twee zussen uit Varsseveld die talloze onderduikers een veilig heenkomen hebben geboden en dat, evenals Heleen Kuipers-Rietberg met de dood hebben moeten bekopen. Naast de vrouwelijke kopstukken uit het verzet is er ook aandacht voor jonge vrouwen die als dochters hun ouders in hun verzetsdaden hielpen. Te denken valt hierbij aan de drie oudste dochters Wikkerink, Jo, Hennie en Lien Wikkerink, maar ook de zusjes Willemien en Willy Satter en Mia Lelivelt uit Lichtenvoorde.

Beeldend kunstenaar Thea Zweerink uit Varsseveld is voor deze tentoonstelling gevraagd de verschillende vrouwen op de haar zo kenmerkende manier te portretteren en een ‘eigentijds’ gezicht te geven.

Naast ‘De vrouw als spil van het verzet’ is in het Onderduikmuseum in Aalten tevens de reizende expositie ‘Palet van verzet, moedige vrouwen toen en nu‘ te zien. ‘Palet van Verzet’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, is een initiatief van Stichting Aletta. In deze expositie worden vijf vrouwen geportretteerd die in de Tweede Wereldoorlog bij de ondergrondse zijn gegaan. Daarnaast komen negen vrouwen aan bod die zich na de oorlog volgens Stichting Aletta onderscheiden door moed.

Het Nationaal Onderduikmuseum legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren.

Elke derde donderdag van de maand zal er een lezing of filmvertoning worden georganiseerd rondom het thema verzet. Kijk voor actuele tijden en sprekers op www.nationaalonderduikmuseum.nl.

De expositie ‘De vrouw als spil van het verzet’ maakt deel uit van 2018 Jaar van Verzet en wordt ondersteund door het ministerie van VWS, de Provincie Gelderland en de gemeente Aalten.