Dagboek Peter van Essen over onderduik in Aalten gepubliceerd

De bijna 94-jarige uit Nederland afkomstige Canadees Peter van Essen, publiceerde onlangs het boek ‘Above the Pigsty‘ (Boven de Varkensstal), gebaseerd op zijn belevenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat het originele dagboek in het bezit is van het Nationaal Onderduikmuseum en dat het museum er ook in genoemd wordt.

Van Essen kwam in 1943 naar Aalten om er onder te duiken en op die manier aan de verplichte tewerkstelling of het concentratiekamp in nazi-Duitsland te ontkomen. Hij kwam bij Ome Jan Wikkerink terecht, de bekende Aaltense verzetsheld, die een belangrijke rol speelt in het boek. Van Essen trouwde na de oorlog met diens dochter Henny en vertrok samen met haar naar Canada om daar een nieuw leven te beginnen.

Peter van Essen levert met deze uitgave een waardevolle bijdrage voor het nageslacht: verhalen uit de Tweede Wereldoorlog bewaren en doorvertellen, zodat ze niet vergeten worden. Het boek is gewijd ter nagedachtenis aan de Canadezen, die destijds hielpen Nederland te bevrijden van het Duitse naziregime. Dit Engelstalige boek is (ook als e-book) verkrijgbaar via FriesenPress Editions.

Klik hier voor een interview met de auteur in een Canadese krant (Engelstalig).

Photo courtesy of Karen Longwell, Metroland Media Group, Cobourg, Ontario, Canada