Bommenregen in Dale

Donderdag 8 februari 1945

Drieëndertig B-26 Marauders bommenwerpers laten deze dag hun dodelijke last vallen boven de Elshoek en het Grevink in Dale. Het heeft verschrikkelijke gevolgen. De honderden splinterbommen zaaien dood en verderf. De vele splinters vliegen horizontaal over de grond en menig mens en dier worden door de scherven getroffen.

Overal liggen uiteengereten paarden, koeien, schapen, kippen en ganzen. Alle dokters, verpleegsters en hulpdiensten worden naar de onheilsplek gedirigeerd. In de modder en ravage verzorgen zij de gewondenZij worden op brancards en ladders naar Huize Avondvrede aan de Hogestraat gebracht. Van daaruit worden de zwaar gewonden naar het noodhospitaal in Harreveld getransporteerd. Enkele boerderijen krijgen voltreffers. Uiteindelijk kost dit bombardement 11 mensen het leven en verscheidene mensen raken voor het leven gehandicapt.

In de keuken van boerderij ’t Olde Nooitgedacht van Neerhof wordt onderduiker Joop de Roon uit Rotterdam dood aangetroffen. Bij boerderij ‘de Gliewe’ waar de familie Hogenkamp woont, komen dochter Anna en de zonen Herman en Jozef om. Boerderij ‘Beekenhuus’ van de familie Te Grotenhuis is totaal verwoest. Vier slachtoffers zijn daar te betreuren: het zijn de kinderen Arie en Teun te Grotenhuis en de broers Hendrik en Gerrit Stronks die er ondergedoken zaten.

Mink van der Harst, afkomstig uit Scheveningen en onderduiker bij Eppink van boerderij ’t Nooitgedacht, is buiten dodelijk getroffen door granaatsplinters. De boerderij van Brus wordt ook getroffen. Gerrit overlijdt direct en zijn vrouw Sientje Brus-Stronks sterft enkele dagen later in het noodhospitaal in Harreveld.

Er vallen ook nog bommen in de Haartsestraat. Clarel Smit, die net het huis van Van Lente verlaat, raakt hierbij zodanig gewond aan zijn voeten en benen dat hij vier maanden later in noodhospitaal Harreveld alsnog overlijdt.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Oude begraafplaats, Varsseveldsestraatweg, Aalten:

Oude R.K. begraafplaats, Piet Heinstraat, Aalten:

Bronnen:
Als ik ze maar eens weer kon zien (Hans de Beukelaer)
Aalten in Oorlogstijd (J.G. ter Horst)
Er op of er onder (G.W. Vaags)
Interview Karel Aversteeg (Louis Veldhuis en Gerrit Nijman)

Monument Dale
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Overlijdensakte Geertje van TrietGraf Gerrit Jan en Willem Hiddink