Bommen bij de R.K. kerk en Pastorie 28 januari 1945

Op zondagmiddag 28 januari 1945 breken plotseling enige Jabo’s (Geallieerde jachtbommenwerpers) door het wolkendek en laten hun bommenlast vallen. Op de Kemena, de Admiraal de Ruijterstraat en Stationsstraat blijft het bij materiële schade. Erger is het bij de R.K. kerk.

Er valt een bom voor de kerk en één op de pastorie. In de kerk zijn veel mensen aanwezig tijdens het Lof. De paniek slaat toe en door de luchtdruk storten beelden uit de nissen en storten muren in. Maar de kerkgangers komen, zij het onder de stof en menigeen onder blauwe plekken en schaafwonden, met de schrik vrij. Voor de hoofdingang van de kerk is een enorme bomkrater. Doch de bom die is ingeslagen op de Pastorie heeft ernstiger gevolgen.

De huishoudster van de pastoor, de 57 jarige Johanna Maria Klein Rouweler, is zwaargewond en overlijdt enkele dagen later in het noodziekenhuis te Harreveld.

Pastoor Christianus Franciscus Bonifatius van Rooijen (68 jr.) vindt de dood en wordt pas uren later in de nacht gevonden. Nog wat later wordt een Duitse onderofficier gevonden. Men heeft hem, ondanks dat men zijn verschrikkelijke doodsstrijd kon horen, niet levend onder het puin vandaan kunnen krijgen.

Pastoor van Rooijen was een geliefd persoon, niet alleen bij zijn parochianen, maar ook bij de Joodse inwoners dwong hij veel respect af. Als hij tijdens zijn wandelingen met zijn trouwe herder Joodse medeburgers tegenkwam nam hij zijn hoed af en bracht met een lichte buiging zijn groet.

Zijn dood beroerde ook bewoners van andere gezindten en de begrafenis vond onder grote belangstelling plaats.

Oude R.K. begraafplaats, Piet Heinstraat, Aalten:

Bronnen:
Sint Helena’s Ommegang, auteur: Hans de Beukelaer
Aalten in Oorlogstijd, auteur: J.G. ter Horst

Bidprent pastoor Van Rooijen
Bidprent pastoor Van Rooijen
Bidprent Johanna Maria Klein Rouweler
Bidprent Johanna Maria Klein Rouweler
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Bombardement DijkstraatHozenstraat, Bredevoort