Boekpresentatie ”t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’

Jarenlang is Gerrit Hendrik van Eerden bezig geweest met het opschrijven van de gebeurtenissen in WO II rondom zijn oudershuis ‘t Ruwhof. Zijn vader heeft een begin gemaakt met het verhaal, sommige ervaringen kon hij niet op papier krijgen. “Die waren te erg”, aldus zijn zoon. De onlangs overleden Hans Ligterink heeft er mede voor gezorgd dat Gerrit Hendrik van Eerden de verhalen optekende. “Het is belangrijk om het door te geven”, luidde de wijze raad van Hans.

Boekpresentatie

En zo ging Gerrit Hendrik aan de slag. Met een prachtig resultaat. Op woensdag 14 december werd bij het Nationaal Onderduikmuseum het eerste exemplaar van het boek ”t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’ overhandigd aan Hermen Ligterink, de zoon van Hans. In de sfeervolle Marktkamer van het Nationaal Onderduikmuseum waren familieleden, vrienden en bekenden van Gerrit Hendrik uitgenodigd om de boekpresentatie bij te wonen. Gerda Brethouwer heette het gezelschap welkom en benadrukte het belang van het doorgeven van verhalen van vroeger. Gerrit Hendrik kreeg de microfoon en vertelde over het tot stand komen van dit naslagwerk. Hij memoreerde met name aan Hans Ligterink en betuigde zijn spijt dat hij de presentatie niet meer mocht meemaken.

Boekpresentatie ”t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’
Hermen Ligterink, Gerrit Hendrik van Eerden (midden) en Gerda Brethouwer tijdens de boekpresentatie. Foto: Bettina Vreeman

Overhandiging

Gerrit Hendrik geeft aan: “Hans heeft mij heel vaak gewezen op het belang van het opschrijven van alle gebeurtenissen rondom ‘t Ruwhof. Er is zo veel gebeurd, van het doden van een Joods echtpaar tot het wonder op ‘De Es’, van de overval op onze boerderij tot de vondst van een overleden Engelse vlieger. Het is zo jammer dat Hans er zelf niet bij kan zijn. Ik wil hierbij het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan zijn zoon Hermen Ligterink!” Hermen nam geëmotioneerd het boek in ontvangst en sprak een paar ontroerende woorden.

Na het officiële gedeelte werd er gezellig nagepraat en het boek kon worden gekocht voor een speciale prijs. “Na vandaag is het naslagwerk te koop voor € 14,95 euro bij het Nationaal Onderduikmuseum en bij Messink en Prinsen”, legt Gerda Brethouwer uit. Auteur Gerrit Hendrik nam plaats achter een tafel in de centrale hal. Hij signeerde als een ervaren schrijver de verkochte boeken en schreef er zelfs persoonlijke woorden in.

‘t Ruwhof

De gasten genoten intussen van een drankje en lazen passages uit het boek. ”t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’ vertelt over alle gebeurtenissen in WO II rondom de boerderij. Verzetsmensen kwamen er regelmatig over de vloer en er werden kerkdiensten gehouden. Onderduikers vonden er een plaats, al was het vaak tijdelijk. Het boek vertelt over ongewenste zwangerschap en verkrachting waar betrokkenen geen raad mee wisten. Over de vijftig burgers die werden doodgeschoten na het drama bij De Bark, over ingrijpende besluiten die werden genomen in oorlogstijd.

Wonder

Over het wonder op de Aaltense Es. De vader en opa van Gerrit Hendrik kregen tijdens de overval op ‘t Ruwhof van een onbekende man het advies om naar boerderij Huening te gaan in plaats van hun eigen huis. Het opvolgen van de raad van deze onbekende heeft hun leven gered. Geen van beiden kenden ze de man en ze hebben hem nooit teruggezien. ‘t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging is een persoonlijk verhaal, geschreven met gevoel, met ‘flashforwards’ en ‘flashbacks’. Het vertelt over een stuk geschiedenis, over een periode die veel impact heeft gehad, en vaak nog heeft bij betrokkenen en nazaten.

Overleven

Het verhaalt over hoe mensen moesten overleven, zich aanpassend aan steeds toenemende gevechten. Vlakbij boerderij ‘t Ruwhof staat nog altijd één van de vier steunpoten van het FLAK afweergeschut, een stille getuige van een turbulente tijd. Net als het monumentje aan de Gandvoortweg voor de in 1944 gesneuvelde Leslie Pulfrey. Gerrit Hendrik zegt met klem: “In het boek beschrijf ik ook de flyby die is uitgevoerd in 2014. In de toespraak van Gerda Brethouwer was een gedichtje opgenomen. Dat is ook opgenomen in mijn boek. Het luidt: ‘When you go home tell them of us and say, for your tomorrow we gave our life today’. “