Bijzondere afsluiting ‘Vrouw als spil van het verzet’

De bijzondere expositie ‘Vrouw als spil van het verzet’ is nog tot zondag 25 augustus te zien in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Als afsluiting vindt er die dag een gesprek plaats met onder meer Heleen Stevenson-Kuipers (dochter van Heleen Kuipers-Rietberg alias tante Riek) en Mia Lelivelt, een van de hoofdpersonen uit de expositie. De Varsseveldse kunstenares Thea Zweerink die de verschillende vrouwen op de haar zo kenmerkende manier geportretteerd en een ‘eigentijds’ gezicht gegeven heeft zal ook aanwezig zijn. Het gesprek start 25 augustus om 14.00 uur, inloop 13.30 uur.

Heleen Kuipers-Rietberg (tante Riek) was samen met dominee Fredrik Slomp (Frits de Zwerver) van het landelijke netwerk Hulp aan Onderduikers (LO). Zij was een van Nederlands bekendste verzetsvrouwen. Na verraad is ze afgevoerd naar het vrouwenkamp Ravensbrück waar ze aan de ontberingen bezwijkt en overlijdt.

Mia Lelivelt heeft haar ouders geholpen bij de tijdelijke opvang van Engelse en Amerikaanse piloten en Franse krijgsgevangenen. Martin Lelivelt (Mia’s vader) was zeer actief in het verzet maar werd verraden, opgepakt 20 april 1944 en door de nazi’s gefusilleerd. Mia en haar moeder bleven doorgaan met het verzetswerk en verstopten diverse onderduikers in hun huis. De onderduikplek is nog steeds in het huis waar Mia nog woont. Hij is nagemaakt en ook nog te zien op de deel in de dorpsboerderij van het Onderduikmuseum.

Entree € 7,50 inclusief koffie/thee en toegang museum/bezichtiging expositie.
Met museumjaarkaart € 2,50
Aanmelden via [email protected] of telefonisch: 0543-471797
Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Boek Gerrit Kleisen - Verzet, Verraad, VrijheidDames Jolink, Varsseveld