Bijzonder geschenk

Vrijdag 22 oktober mocht Gerda Brethouwer, directeur van het nationaal Onderduikmuseum, een bijzonder werk in ontvangst nemen van de familie Dwarshuis uit Groningen. Het is een tien-meter-lange behangrol met tekeningen over onderduiken op de boerderij.

De kleurrijke tekeningen zijn gemaakt door onderduiker en later dominee Ydo van der Schoot over de onderduikperiode in Harfsen bij Lochem. Veel van de taferelen gaan over de onderduik van Cor Dwarshuis die ondergedoken was op de boerderij De Huurne van de familie Enserink.

Er was veel contact tussen families en onderduikers daar in de buurt. Zowel Ydo als Cor zijn getrouwd met een dochter van het Harfsense platteland. Mooi is te zien hoe stadse jongens worden ingewijd in het boerenleven en hoe Cor in zijn dromen al denkt aan dochter Jo.

De tekeningen op de behangrol vormen een uniek huwelijksgeschenk van Ydo (die zijn vrouw Jo Brummelman ook daar in de onderduik heeft leren kennen) aan Cor Dwarshuis en Jo Enserink die in 1947 trouwen.

De familie Enserink zat zwaar in het verzet (vader twee broers en Jo), vader Egbert was lid van de LO en LKP organisatie, afdeling Eefde-Gorssel-Harfsen-Laren. De oudste broer Eppie is opgepakt en net voor de bevrijding aan de ontberingen bezweken.

Het museum is heel blij met dit werk dat een belangrijke aanvulling biedt op de kerncollectie over de onderduik.

Zie ook het artikel van Lineke Voltman in Achterhoeks Nieuws 24-10-2021 via aaltenvooruit.nl.