Bijdrage Mondriaanfonds

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden stelde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 15 miljoen euro beschikbaar. Daarmee maakt het Mondriaan Fonds 120 uiteenlopende projecten mogelijk van musea, erfgoedinstellingen, onderzoekers en particuliere initiatieven. Eén van de projectvoorstellen die gehonoreerd werden, kwam van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

Het Nationaal Onderduikmuseum ontvangt een bijdrage voor de verbouwing van het museum. De toestroom van grotere groepen bezoekers – en sinds afgelopen jaar ook de corona-maatregelen – vergt uitbreiding en aanpassing. De vaste tentoonstelling en routing worden vernieuwd; er komt een vaste centrale tentoonstelling over de onderduik, een kenniscentrum en bijdragen van beeldend kunstenaars. De verschillende locaties krijgen via deze context een verbinding, met aandacht voor de specifieke historie van de gebouwen.

‘Meer en meer ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog ontvallen ons. Daarom is het van groot belang de verhalen te blijven vertellen, voor nu en toekomstige generaties. Met deze originele, vernieuwende en uiteenlopende projecten houden we de herinnering aan deze verschrikkelijke periode in leven. Zodat we daarvan kunnen blijven leren en eraan worden herinnerd waar haat en intolerantie toe leiden’, aldus Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS.

De projectvoorstellen komen van grote, maar zeker ook van kleine organisaties én van individuen. Via zes open oproepen konden zij een bijdrage voor hun activiteiten aanvragen. Directeur van het Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen: ‘Herdenken is belangrijk. We staan stil bij onze geschiedenis en hoe die ons gevormd heeft. Ik ben blij dat er binnen het totaalpakket veel ruimte was voor grassrootsinitiatieven waardoor, naast projecten van grote instellingen, ook particuliere initiatieven ondersteund kunnen worden. Dat stimuleert niet alleen aandacht voor bijzondere, specifieke en persoonlijke verhalen, maar ook directe betrokkenheid van het publiek.’

De toekenningen laten een diverse manier van herdenken zien in een internationale context met soms een focus op de toenmalige koloniën. Ook wordt ingezet op vernieuwende methoden en technieken van onderzoek en digitalisering.

logo Mondriaan Fonds
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
guide id museum next