Bezoek Carla en Yitzchak Perlstein uit Israël

Bijdrage Louis Veldhuis

Woensdag 23 oktober j.l. mocht ik Carla en Yitzchak Perlstein-Israëls ontvangen en begeleiden voor een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum. Het echtpaar was in Nederland naar aanleiding van een boekpresentatie van Carla’s neef, de bekende Nederlands/Israëlische cineast Willy Lindwer.

De Joodse ouders van Carla, Sander en Regina Israëls-Kern uit Amsterdam, zaten ondergedoken bij de opa en oma van John Breukelaar in Varsseveld aan wat nu de Dames Jolinkweg 11 is, het huis naast dat van de Dames Jolink. Tijdens de onderduik werd 75 jaar geleden dochtertje Carla geboren. De contacten tussen de familie Breukelaar en de familie Israëls zijn tot op de dag van vandaag intens.

Carla Perlstein verricht in Israël vertaalwerk voor diverse opdrachtgevers. Voor het Onderduikmuseum heeft ze belangeloos(!) het boek van de Holocaustoverlevende Max Bier “Wij verrijzen en mogen bestaan” vanuit het Hebreeuws naar het Nederlands vertaald.

’s Ochtends arriveerde het echtpaar per trein in Aalten. Na aankomst wandelden we door de Stationsstraat richting Onderduikmuseum. Onderweg stonden we stil bij de fontein en de herdenkingsmuur bij het station en bij enkele huizen waar vroeger Joodse mensen hebben gewoond en Stolpersteine herinneren aan de voormalige Joodse bewoners. Ook bij de Aaltense Synagoge en het huis van de voormalige rabbi hebben we even stilgestaan.

In het Onderduikmuseum werden we ontvangen door directeur Gerda Brethouwer en bezichtigden Carla en Yitzchak het museum. Ze waren zichtbaar onder de indruk van de verhalen en met name de inrichting van het museum. Juist omdat alles zo identiek herinnert aan de oorlogsjaren. De kofferverhalen op zolder vonden ze heel bijzonder. Uiteraard werd er wat uitvoeriger stilgestaan bij de verhalen van de dames Minnie en Gerrie Jolink uit Varsseveld.

Na de bezichtiging volgde een lunch waarbij ze tot hun verrassing de jongere zus van Carla, Hadassah en haar partner Garrit Jan Terwel ontmoetten. Ze hadden hen nog niet getroffen sinds ze in Nederland waren. Na de lunch liepen we terug naar het museum waar met veel interesse de expositie “Razzia op de kerken in Aalten” werd bezichtigd. Alle vier waren zeer lovend over de expositie en het museum. Ik voelde me beduusd, maar ook vereerd dat we zulke mooie complimenten over ons Onderduikmuseum kregen.

De tentoonstelling “Razzia op de kerken in Aalten” is nog te zien tot 23 februari 2020 in het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten.