Bartha te Winkel-Bloten

Engelina Bartha Truitje (Bartha) Bloten is in 1938 getrouwd met weduwnaar Johan te Winkel uit Winterswijk. Ze wonen aan de Inslagstraat 22, vlakbij ‘t Weurden in Winterswijk, alwaar Johan een kruidenierswinkel heeft. Deze Johan te Winkel is kringleider van de NSB in Winterswijk en later tot aan zijn dood wethouder. Bartha, een zeer gelovige vrouw van gereformeerden huize, is zelf geen lid van de NSB. Integendeel: ze moet er niets van hebben. Hoewel Johan te Winkel een overtuigd Nationaal Socialist is, is ook hij zeer gelovig. Dit leidt op een gegeven moment tot een opmerkelijk incident in de gereformeerde kerk in Winterswijk.

Ergens, waarschijnlijk in 1942 is er een gastpredikant in de gereformeerde kerk in Winterswijk. Deze dominee neemt tijdens de prediking scherp stelling tegen de Nazi-ideologie en de NSB. Hij houdt zijn gehoor voor dat men geen twee heren kan dienen. Johan hoort dit met stijgende verontwaardiging aan en kan zich niet beheersen. Hij neemt geëmotioneerd en in felle bewoordingen stelling tegen de predikant en roept dat de kerkt er niet voor de politiek is, doch voor de eredienst. Toch geeft hij de predikant niet aan bij de Duitse autoriteiten.

Op 10 december 1944 vindt er een bombardement plaats in Winterswijk. In de Inslagstraat (hoe wrang kan het zijn) vallen bommen. Het huis van Johan en Bartha te Winkel wordt ook getroffen waarbij beiden omkomen.

Johan te Winkel wordt in Winterswijk bij zijn eerste vrouw Johanna Geertruida Meerdink begraven. De begrafenis wordt geleid door de omstreden Ds. E. Reeser, eveneens een overtuigd NSB-er.
Bartha te Winkel-Bloten wordt in Aalten bij haar moeder op begraafplaats Berkenhove begraven.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
www. Oud Winterswijk/Tweede Wereldoorlog/NSB/Johan te winkel
Verhaal: Omgaan met een ‘foute’ grootvader, auteur Hans te Winkel

Graf Bartha te Winkel-Bloten
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Bidprentje Jo Weikamp