Fina Wijkamp

8 maart 1945 is de lucht vol van gedreun van de zware motoren van overtrekkende bommenwerpers. Plotseling is daar ook een ander geluid. Men hoort een projectiel over het dorp suizen. Wat is het, een V1 of V2? Sommigen spreken later van een luchtmijn. Met een enorme knal explodeert het projectiel in de kwekerij van Bulten aan de Dinxperlosestraatweg.

Overal in de verre omtrek is er enorm veel schade. Gaten zijn in daken geslagen, scheuren zijn ontstaan in de muren en vele ruiten zijn gesneuveld. In de Zuiderlaan haast de 20-jarige Fina Wijkamp zich van het huis naar de schuilkelder als ze wordt getroffen. Een scherf doorklieft de slagader in haar been. Ze heeft eigenlijk onmiddellijk een bloedtransfusie nodig, maar ze kan niet direct worden vervoerd naar het ziekenhuis in Harreveld. In de nacht van 9 maart sterft ze alsnog.

Voor de 14-jarige Bennie Temming, die ook in de Zuiderlaan woont, maakt deze gebeurtenis een enorme indruk op hem. Hij vertelt: “Tot dan toe was de oorlog voor mij als jongen één groot avontuur. Altijd dacht ik dat de oorlog geen vat op ons had. Ik voelde voor het eerst dat de dood zo onberekend toe kon slaan. Fina, een onschuldig meisje dat zo abrupt aan haar einde kwam. Wat stond ons verder nog te wachten?”

Fina Wijkamp wordt op 13 maart begraven op de R.K. begraafplaats aan de Piet Heinstraat.

Oude R.K. begraafplaats, Piet Heinstraat, Aalten:

Bronnen:
Aalten in Oorlogstijd, auteur: J.G. ter Horst
Interview Bennie Temming t.b.v. het boekje “Spelend de dood in”, auteur: Louis Veldhuis

Bidprentje Jo Weikamp
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Bartha te Winkel-BlotenGraf Lena Ebbeskamp-Huls