Archeologische vondst uit Aalten in Rijksmuseum van Oudheden

Een bijzondere archeologische vondst uit Aalten is momenteel te zien in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Het gaat om een riembeslag van ijzer uit de 7e eeuw na Christus, ontdekt in 1932 tijdens opgravingen aan de Damstraat in Aalten.

Vroegmiddeleeuwse krijger
Het riembeslag is gevonden in het graf van een vroegmiddeleeuwse man. Hij was als krijger en ruiter getypeerd. Naast dit rijkversierde beslag, dat ingelegd is met zilver en messing, werden namelijk ook een schildknop (umbo), een zwaard en stijgbeugels aangetroffen. Het graf was onderdeel van een groter grafveld aan de Damstraat in Aalten.

De vondst is eigendom van de provincie Gelderland en is in bruikleen gegeven aan de Aaltense Musea. De Aaltense Musea hebben vier delen van het uit tien delen bestaande riembeslag beschikbaar gesteld voor de expositie in het RMO in Leiden. De overige zes delen plus een aantal andere objecten zoals speerpunten, stijgbeugels, een schildknop (umbo) en een aantal potten die ook op deze plek gevonden zijn, zijn te zien in de Aaltense Musea.

Riembeslag Aaltense krijger

Archeologie uit je achtertuin
De vondst is nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl.