Apothekerskast dokter Papiermole krijgt plek in Aaltens museum

Het had veel weg van een reünie toen op vrijdagmorgen 23 oktober jl. de marktkamer van ons museum vol stroomde met genodigden voor de officiële overdracht van de apothekerskast van de Bredevoortse dokter Papiermole aan ons museum.

Na ontvangst met koffie en gebak heette directeur Gerda Brethouwer alle aanwezigen hartelijk welkom, in het bijzonder mevrouw Jeanet Papiermole-Kool, een broer en zus van de dokter alsmede de meeste apothekersassistenten vanaf 1953, het jaar waarin dokter Papiermole de Bredevoortse praktijk overnam van dokter Bijlsma.

Zij sprak namens het museum haar bijzondere waardering uit naar mevrouw Papiermole voor deze schenking waarmee wij in het bezit zijn gekomen van een werkelijk schitterend stuk plaatselijk erfgoed.

De eerste huisarts van Bredevoort, dokter Bijlsma (1947-1953), had deze kast laten vervaardigen door een Bredevoortse timmerman/meubelmaker. Toen dokter Papiermole in juli 1953 de praktijk overnam ging de kast mee naar de Ganzenpoelendijk waar de Bredevoortse huisartsenpraktijk al sinds jaren is gevestigd.

De studie van dokter Papiermole vond voor een groot deel plaats in de oorlogsjaren en dat betekende o.a. dat de dokter in opleiding in 1943 zijn studie moest afbreken en onderduiken op boerderij de Koekoek in Dale bij de familie ter Horst, omdat Wim Papiermole een loyaliteitsverklaring aan het Duitse rijk weigerde te ondertekenen.

Tijdens de geanimeerde bijeenkomst deden uiteraard verschillende anekdotes de ronde en daarin werd ook veelal het feit genoemd dat de dokter bij voorkeur zijn patiënten, als dat kon, in het dialect toesprak, hetgeen veel vertrouwen wekte bij diezelfde patient.

De kast staat derhalve symbool voor het leven en overleven van de inwoners van Bredevoort en Aalten. Bij geboorte, ziekte en overlijden bood de kast hulp.

Heeft u een verhaal over dokter Papiermole of een geneesmiddel afkomstig uit deze kast? Graag tekenen wij dat op en voegen dat toe aan de verhalenlade van de kast.