Reizen door het Nationaal Onderduikmuseum

Heb je net als Lieke en Eline zin om in de herfstvakantie door het museum te reizen? Van de onderduikplek naar de schuilkelder, van de fiets naar de keuken… Omdat het Museumkidsweek is kun je de speurtocht door het museum nu kopen voor slechts € 0,50.

Lezing Ad van Liempt ‘Gemmeker, commandant van kamp Westerbork’

Hij was het vriendelijke gezicht van het nazi-kwaad: Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork. Hij staat te boek als een correcte commandant, die volhield niet geweten te hebben wat er met de joden in kampen als Auschwitz gebeurde. Op 17 oktober verzorgt Ad van Liempt hierover een lezing in het Nationaal Onderduikmuseum.

Nieuwe website drama Rademakersbroek

Op 2 maart 1945 worden rond 8 uur ‘s ochtends 46 mannen gefusilleerd op een akker aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek. De jongste is 18, de oudste 65 jaar. Een nieuwe website geeft achtergrondinformatie over deze ingrijpende gebeurtenis.

Samenwerkingsproject ‘KRAS | kerf’ in première

Op 27 en 28 september a.s. gaat de muzikale vertelling ‘KRAS | kerf’ in première in Theater De Leeuw in Arnhem. De voorstelling is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum.

Expositie Razzia op de Kerken in Aalten

Op zondag 30 januari 1944 vond in Aalten een razzia op de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk plaats, één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren, waarvan 48 jongemannen het slachtoffer werden. Aan de hand van verhalen, uniek fotomateriaal en filmfragmenten, documentatie en kunstzinnige uiting wordt ingegaan op de razzia en de gevolgen daarvan.

Bijzondere afsluiting ‘Vrouw als spil van het verzet’

De bijzondere expositie ‘Vrouw als spil van het verzet’ is nog tot zondag 25 augustus te zien in het Nationaal Onderduikmuseum. Als afsluiting vindt die dag een gesprek plaats met onder meer Heleen Stevenson-Kuipers (dochter van Heleen Kuipers-Rietberg alias tante Riek) en Mia Lelivelt, een van de hoofdpersonen uit de expositie.

Lezing over ‘Geleende Gezichten’

Op woensdag 24 juli 2019 verzorgen Koos en Ada Stel in het Nationaal Onderduikmuseum een lezing over de expositie ‘Geleende gezichten’ in samenwerking met de Aaltense synagoge.

Boekpresentatie “Verzet, Verraad, Vrijheid”

Onlangs vond de presentatie plaats van het boek “Verzet, Verraad, Vrijheid” van Gerrit Kleisen. In het boek beschrijft hij het leven van zijn vader, die onder de naam Gijs Lensink actief is geweest in de Achterhoek. Hij werd op D-day, twee dagen voor de eerste verjaardag van zijn zoon, in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd.

Grensoverschrijdend bezoek en Euregionale samenwerking

Op 26 juni brachten Irene en Seth Frielich-Stern uit de VS met hun zoon Josh een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum en de Synagoge in Aalten. Twee verhalenvangers van het museum waren haar op het spoor gekomen en door grensoverschrijdende samenwerking lukte het om de puzzel van het familieverhaal compleet te maken.

Expositie ‘Bezield Erfgoed’

Bezield Erfgoed is een expositie in drie delen en op drie locaties: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, Grenslandmuseum in Dinxperlo en ’t Grachthuys in Bredevoort in de periode 6 juli tot 25 september 2019. De expositie vertelt het verhaal van het landschap, de wegen en de nederzettingen in de gemeente Aalten. Dat gebeurt aan de hand […]

Euregio-Project: Unterwegs/Onderweg

Gisteren en vandaag zijn Duitse en Nederlandse leerlingen in het Nationaal Onderduikmuseum na een rondgang met elkaar in gesprek gegaan over vrijheid en tolerantie. ‘s Middags zijn ze aan de slag gegaan om slogans over vrijheid vast te leggen op doek (vlaggen) onder leiding van kunstenaars waaronder Berna Bonekamp en Thea Zweerink. De resultaten komen […]

Lezing over verzetsvrouwen

Op donderdag 27 juni 2019 houdt journalist Karel Berkhuysen een lezing in het Nationaal Onderduikmuseum over twee moedige verzetsvrouwen: Annie de Graaf en Annie Lebbink.

Kleine Gelderse musea bedanken gedeputeerde Josan Meijers

Met een gezamenlijke lunch in het monumentale gebouw van Collectie De Groen in Arnhem hebben de directeuren van kleine Gelderse musea afgelopen week gedeputeerde Josan Meijers bedankt voor de prettige samenwerking.

Gelderse vrouwen in de hoofdrol

Dit jaar presenteert het Nationaal Onderduikmuseum samen met acht Gelderse musea het thema ‘Zij – Hij in Gelderland’. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten over traditionele en roldoorbrekende patronen is er voor jong en oud een groot aanbod.

Wat doe jij voor de vrijheid?

In opdracht van het Nationaal Onderduikmuseum hebben een aantal dansers van DanzArte Dansschool en figuranten meegedaan aan het project “Wat doe jij voor de vrijheid?” Dit heeft geresulteerd in dit bijzondere filmpje over vrijheid.

KRAS | Kerf – Hoe de regen hoop bracht

Het indringende verhaal van Haidar Habash in een muzikale vertelling. Try-outs St. Gekkoo in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

Zaterdag 4 mei (14.00 uur en 15.30 uur);
Zondag 5 mei (14.00 uur en 15.30 uur).

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Aaltens en Schevenings mannenkoor samen in concert

Op zondag 5 mei geven het Aaltens Christelijk Mannenkoor en het Christelijk Mannenkoor Scheveningen gezamenlijk een concert ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. Het concert vindt plaats in de Oude Helenakerk op de Markt in Aalten om 15.30 uur. De toegang is gratis.

Nationaal Onderduikmuseum op radio en TV

Andere Tijden NTR wijdde recent aandacht aan het onderduikverleden van de Achterhoek en in het bijzonder van Aalten met een documentaire op NPO 2. Die uitzending en de podcast enkele dagen later op Radio 1, hebben veel losgemaakt.

Lezing ‘De laatste getuige’

Hoe overleef je drie concentratiekampen en een van de grootste scheepsrampen aller tijden? In het boek ‘De laatste getuige’ wordt het verhaal van Wim Aloserij uit Lochem verteld, waarover op 2 mei een lezing wordt gehouden in het Nationaal Onderduikmuseum.

Fietsen langs onderduikplekken in de Achterhoek

Wie de Achterhoek bezoekt, voelt het meteen: hier is geschiedenis geschreven. Hier zijn verhalen ontstaan. En wie van verhalen houdt, doet er goed aan Dinxperlo en Aalten te bezoeken. Mede door de ligging vlakbij de Duitse grens, hebben deze plaatsen in de gemeente Aalten namelijk een nét even ander verhaal te vertellen.

Rondleidingen Aaltense Gängeskes

Door de enthousiaste reacties van deelnemers hebben de gidsen besloten ook in 2019 weer regelmatig rondleidingen door de Aaltense Gängeskes te geven. De eerstvolgende wandeling vindt plaats op zaterdag 20 april 2019 om 14 uur, de gids vertrekt vanaf de hal van het Nationaal Onderduikmuseum / VVV. Prijs: 5 euro per persoon. Opgave vooraf is niet nodig.

Vrijwilliger worden? Kom 13 april vrijblijvend langs!

Zaterdag 13 april van 13 tot 16 uur zijn er, in het kader van de Nationale Museumweek, van alle activiteiten vrijwilligers aanwezig. Zij kunnen u, uit eigen ervaring, vertellen over functies die uw belangstelling hebben. Loop rustig binnen, laat u vrijblijvend informeren en rondleiden en wie weet krijgt u belangstelling! De entree is op 13 april de hele dag gratis.

Overdracht historische haardplaat

Vrijdag 22 maart overhandigde de Aaltense burgemeester Stapelkamp een bijzondere haardplaat aan Joost Reus, loco-burgemeester van Culemborg, en Nicole Spaans, directeur van het Elisabeth Weeshuismuseum. De haardplaat is afkomstig uit een Culemborgs kasteel dat in 1672 door Franse troepen werd verwoest en kwam daarna in Aalten terecht.

Hulp gezocht bij activiteiten

Het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten is op zoek naar vrijwilligers die op oproepbasis ondersteuning willen bieden bij activiteiten. Het gaat om diverse werkzaamheden zoals gastheer/-vrouw, catering, helpen met de apparatuur, kassa, presentatie, opstelling (stoelen klaarzetten en weghalen) etc. zodat alles goed verloopt bij de verschillende activiteiten.

Lezing drs. John Breukelaar “Verscholen in Varsseveld”

Op donderdag 21 maart, 19.30 uur (inloop 19.00 uur), vertelt John Breukelaar over verzet en onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.John Breukelaar groeide op in het centrum van Varsseveld. De zusters Minnie en Gerrie Jolink waren destijds de naaste buren van zijn grootouders.

‘De vrouw als spil van het verzet’

De tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ belicht de vaak essentiële rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend.

Baas boven Baas – Bijzonder Poppentheater in het Museum

In het Nationaal Onderduikmuseum vindt op 7 maart van 14-15 uur de bijzondere voorstelling ‘Baas boven Baas’ plaats voor de allerkleinsten. Op een voor jonge kinderen (vanaf 5 jaar) aantrekkelijke manier, wordt een aansprekende en visueel aantrekkelijke voorstelling geboden over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is. 

Filmavond ‘Hoe de winkels verdwenen uit Aalten’

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten draait in het museumcafé een serie films onder de titel “Opmerkelijk Aalten, Toen en Nu”. Na de succesvolle film over de Zeskamp van 1968 afgelopen november wordt er nu een film vertoond over de verdwenen middenstand uit het centrum van Aalten in de jaren 1960 tot 1993.

Dr. Nijhoff overhandigt cheque aan museum en hospice

Eind december nam dokter Dolf Nijhoff afscheid. Hij is 31 jaar huisarts geweest in Aalten. Nijhof had aangegeven geen cadeaus te willen, maar geld voor twee goede doelen: het Nationaal Onderduikmuseum en Hospice de Lelie in Winterswijk. Op maandag 14 januari overhandigde hij de cheques aan Gerda Brethouwer en Johan Teeuwsen van de Hospicegroep. Zij kregen elk ruim 4000 euro.

Razzia op de kerken in Aalten

Op zondag 30 januari 1944 had de Duitse bezetter een razzia voorbereid op de kerken van Aalten. Er werd jacht gemaakt op jonge mannen. 48 mannen werden na de dienst van de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Westerkerk opgepakt en afgevoerd …

Portretten Thea Zweerink in Nationaal Onderduikmuseum

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt nog altijd een bron van inspiratie. De verhalen van en over het verzet uit deze periode kunnen ons helpen te reflecteren op en leren om te gaan met de vraagstukken van nu. In de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ wil het Nationaal Onderduikmuseum laten zien dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer belangrijk is geweest.

Burgemeesters in het museum

De (oud-)burgemeesters van Zederik, Beesel, Skarsterlân, Mook en Middelaar, Best, Ruchpen, Deurne en natuurlijk Aalten (v.l.n.r.) waren vorige week op bezoek in het museum. Ze waren allen zeer onder de indruk van het museum en de actuele tentoonstelling. Een week eerder ontvingen wij de burgemeester van de Duitse gemeente Isselburg met wie de collegiale vriendschapsband werd aangehaald.

Gelderse Pauwenveer voor Nationaal Onderduikmuseum!

Cultuurfonds Gelderland heeft de Gelderse Pauwenveer 2018 toegekend aan het Nationaal Onderduikmuseum Aalten. Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, mocht de symbolische cheque van € 25.000 euro in ontvangst nemen uit handen van de commissaris van de Koning van Gelderland, Clemens Cornielje, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland.

Herdenking Razzia op kerken in Aalten

Op 30 januari 2019 is het 75 jaar geleden dat er in Aalten een razzia plaats vond op de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk. Doel was het oppakken van jonge mannen in de leeftijd van 19 t/m 23 jaar die de Arbeitseinsatz ontdoken. Het is één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren.

Veel bezoekers tijdens herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie waren er veel bezoekers in ons museum. Bezoekers kwamen uit alle delen van Nederland, of zoals één van de kinderen zei: “Wij wonen in Houten, logeren in Winterswijk en zijn nu in Aalten”. Kinderen liepen enthousiast met de speurtocht in de hand, op zoek naar de Tikkit, het actiesymbool van Museumkids.

Activiteiten in oktober, ‘Maand van de Geschiedenis’

Oktober vormt de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen. Verschillende culturele instellingen organiseren activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Opstand. Ook het Nationaal Onderduikmuseum!

Filmavond “Zeskamp in Aalten in 1968”

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten gaat in het museumcafé een bijzondere serie filmavonden organiseren, onder de titel: “Opmerkelijk Aalten: Toen en Nu”. Er worden op die avonden oude films over Aalten getoond, gekoppeld aan de actualiteit. De eerste in die serie gaat over de legendarische Zeskamp.

De vrouw als spil van het verzet

Van 5 oktober 2018 tot en met 25 augustus 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien. De tentoonstelling zal worden geopend door Gerdi Verbeet, oud voorzitter van de Tweede Kamer en momenteel voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu

Op 5 oktober 2018 opent de reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten. Palet van Verzet is deel van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018: Jaar van Verzet.

Vrijwilligers Museumcafé

Onlangs is het Museumcafé geopend binnen het Nationaal Onderduikmuseum. Er is een cultuuragenda in de maak om leuke evenementen en activiteiten in het Museumcafé te organiseren. Ons museum groeit snel en de bezoekers, al dan niet groepen, willen wij graag hartelijk ontvangen.

‘Maler komm raus!’

Tekeningen en schilderijen Max van Dam (1910-1943 Sobibor) Vereniging Het Museum Winterswijk heeft recent een schenking gekregen van 150 tekeningen van Max van Dam. De expositie in Winterswijk, Aalten en de expositie in Sobibor Polen sluit aan bij 2018 – Jaar van het Verzet.

We Can Do It! – Rosie the Riveter

Van 8 juni tot en met 16 september 2018 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de expositie We can do It !- ‘Rosie the Riveter’ te zien. Rosie is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de plek in de fabrieken innamen van de mannen die vochten aan het front.

Bezoek omringende VVV’s aan Onderduikmuseum en Aalten

Op maandag 14 mei 2018 waren VVV-kantoren uit omliggende gemeenten uitgenodigd door VVV Aalten om kennis te maken met het Nationaal Onderduikmuseum en Aalten. In totaal hadden zich 35 mensen aangemeld. Om 10.00 uur werd iedereen onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers welkom geheten door Gerda Brethouwer waarna men aansluitend onder […]

“Het geeft ons veel voldoening”

Bezoekers van VVV Aalten en het Nationaal Onderduikmuseum worden ontvangen en wegwijs gemaakt door een enthousiaste groep baliemedewerkers. De werkzaamheden worden verricht op vrijwillige basis. Lia de Ridder, één van de baliemedewerkers: “Het is erg leuk en afwisselend werk. Het geeft ons veel voldoening! We zijn op zoek naar collega’s die één of meer dagdelen per week willen helpen.”

Nazaten Jan Tolkamp schenken uniek boek

Zaterdag 21 april waren de nazaten van Jan Tolkamp te gast in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Naast de familie was ook kunstenares Marijke van Dijk aanwezig. Alle gasten werden verwelkomd door directeur Gerda Brethouwer. Zij memoreerde het feit dat het Nationaal Onderduikmuseum in haar missie de geschiedenis van de gewone burgers in ongewone tijden centraal [...]

Foto-expositie ‘Aalten bevrijd’

Het Nationaal Onderduikmuseum verzorgt een foto-expositie gebaseerd op het dagboek van Bill Eager, bevrijder van Aalten, tijdens de concerten van muziekvereniging 'de Eendracht' op 5 en 6 mei 2018 in de Zuiderkerk om 20.30 uur. Bill Eager maakte deel uit van de tankbemanning 2nd Battalion (NO.1. Squadron) van de Irish Guards. Bill bevrijdde met zijn [...]

Inspirerende Achterhoek

Het Achterhoekse landschap is met zijn dorpen, beekjes, landgoederen en boerderijen een paradijs om tot rust te komen. Intens genietend toeren wij naar het brinkdorp Aalten, waar het Nationaal Onderduikmuseum is. Wij hadden geen idee dat hier zoveel onderduikers waren, maar dat wordt pijnlijk duidelijk na een rondgang. Er leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Aalten bijna twee keer zoveel onderduikers als inwoners. En dit was […]

De vrouw als spil van het verzet

5 oktober 2018 t/m 25 augustus 2019 In de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ wordt voor het eerst duidelijk dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uiterst belangrijk is geweest. Deze geschiedenis wordt verteld door de mensen die er bij waren via bronnenmateriaal zoals brieven, dagboeken, film [...]

Opnames door TV Gelderland

“75 jaar vrijheid, op weg naar 2020” is een serie van TV Gelderland aan de hand van oorlogsgebeurtenissen uit die tijd. De “gewone” Gelderlander komt aan het woord over zijn en haar dagelijks leven: over alledaagse dingen, over hoop en vrees en de manier waarop mensen zich door de oorlogsjaren heen sloegen. TV Gelderland heeft […]

2018 Jaar van Verzet

Het Platform WO2 heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. NIOD-directeur Frank van Vree heeft in dit kader de Jaarthematekst over verzet geschreven. De aangesloten organisaties [...]

Volg ons op Facebook!

Wij hebben de ambitie om ons unieke Onderduikmuseum in Aalten landelijk op de kaart te zetten! Dat lukte al aardig, maar het kan beter. Dit doen we o.a. met een nieuwe naam: Nationaal Onderduikmuseum, een nieuwe huisstijl, de website is aangepast (en deze zal de komende tijd nog verder worden verbeterd). En omdat het niet [...]

Razzia Aalten en 75 jaar bevrijding

Omroep Gelderland heeft een artikel op de beeldband 75 jaar Vrijheid geplaatst. Dit artikel gaat over de razzia op de kerken in Aalten die plaatshad op 30 januari 1944. Het was de allereerste razzia op kerken in Nederland. Het heeft op de kerkgangers en overige getuigen een onuitwisbare indruk gemaakt. Omdat het volgend jaar (2019) 75 jaar [...]

Geweldig resultaat actie Hart voor Achterhoek voor de Aaltense Musea

Bericht voor hen die hun stem hebben uitgebracht op de Aaltense Musea bij de actie van de Rabobank 'Hart voor de Achterhoek’. Door als lid van de Rabobank uw stem uit te brengen op de Aaltense Musea, konden wij delen in deze actie van de Rabobank. Wij waren afhankelijk van de stemmen die de leden [...]

Franse en Aaltense leerlingen werken samen in Nationaal Onderduikmuseum

Op dinsdag 9 mei is het Nationaal Onderduikmuseum en de synagoge in Aalten bezocht door een veertigtal Franse leerlingen en hun leraren. Ze waren afkomstig uit Bourges. De reden van het bezoek aan Aalten is een uitwisselingsprogramma met de Sankt Anna Realschule uit Stadtlohn (D). Deze Duitse school bezoekt het Nationaal Onderduikmuseum ieder jaar in [...]

Burgemeester en Wethouders openen Escaperoom Aalten

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, keuzes maken is belangrijk, vertrouwen en samenwerken essentieel! Het Nationaal Onderduikmuseum vertelt over het leven van de burgers van de grensstreek in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog. In het pand is in de inrichting van toen de geschiedenis te ervaren. De originele onderduikplek en de schuilkelder zijn beide nog bewaard en [...]

Lezing ’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’

UITNODIGING Lezing 24 april 2017 20.30 - 21.30 uur Gerrit Hendrik van Eerden: ’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’ - De verhalen van mijn vader Nationaal Onderduikmuseum, Markt 12 te Aalten Nadat voor de pauze de ledenvergadering van de Vereniging Aaltense Musea plaatsvindt, waar het bestuur de leden informeert over de toekomst van de [...]

Schenking aan Nationaal Onderduikmuseum

Dankbetuiging Frankrijk voor hulp aan ondergedoken piloten aan de heer en mevrouw Reiring. Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten krijgt twee Franse medailles en oorkondes geschonken voor de collectie. De onderscheidingen zijn in 1947 gegeven aan het echtpaar Reiring in Dale voor de hulp aan Franse onderduikers. De onderscheidingen zijn jarenlang bewaard in een la van [...]

Aaltense Musea en Grenzhoppers

60 Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers ontmoeten elkaar in het TextilWerk in Bocholt tijdens de 2e plenaire bijeenkomst van de „Grenzhoppers“ „De huidige Grenzhoppers bijeenkomst vindt plaats op een bijzondere locatie, namelijk in het nieuwe culturele centrum tussen Bocholter Aa en Industriestrasse – in het kort kubaai genoemd.”, begroette de eerste wethouder van Bocholt de 60 [...]

Grenzerfahrungen van de Universiteit van Münster

Studenten van de Universiteit Münster onderzochten plekken waar het gebeurde in het grensgebied en bezochten in de zomer van 2016 ook het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Op 25 maart wordt het seminar afgesloten met een busreis waarbij ze nog een keer Aalten bezoeken. Een ieder kan zich aanmelden voor de busexcursie, 25 maart van 9-18 [...]

Boekpresentatie ”t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’

Bron: Aalten Nieuws Jarenlang is Gerrit Hendrik van Eerden bezig geweest met het opschrijven van de gebeurtenissen in WO II rondom zijn oudershuis 't Ruwhof. Zijn vader heeft een begin gemaakt met het verhaal, sommige ervaringen kon hij niet op papier krijgen. "Die waren te erg", aldus zijn zoon. De onlangs overleden Hans Ligterink heeft [...]

Vrijwilliger Aaltense Musea in ‘Ode’ van de Nederlandse Museumvereniging!

Dinsdag 6 december 2016 was in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum de première van ‘Ode aan alle 23.000 museumvrijwilligers van meer dan 400 musea’, een film gemaakt door de Nederlandse Museumvereniging ter gelegenheid van de Nationale dag van de vrijwilliger op 7 december. De film bestaat uit bijzondere [...]

Aaltense ESCAPE ROOM voor de Vrijheid, uniek in Gelderland!

In 2017 zal in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de ESCAPE ROOM voor de Vrijheid worden geopend. “Pas als je het kwijt bent weet je wat vrijheid is”. Dat is een kerngedachte die bezoekers van het onderduikmuseum op deze locatie ervaren. In het woonhuis worden verhalen verteld van de burgers, over onderduiken, verzet maar vooral […]

Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland van start

Nauwere samenwerking om de Gelderse oorlogsherinnering levend te houden De Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland is donderdag 13 oktober gepresenteerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De nieuwe stichting gaat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Gelderland stimuleren, verdiepen en naar buiten brengen. Dat doet ze voor de hele WOII-sector in de provincie, staat [...]

Lezing Ad van Liempt ‘Verschuivende grenzen van goed en fout’

Dilemma’s aanleiding voor meer begrip over menselijk handelen! De lezing Ad van Liempt ‘Verschuivende grenzen van goed en fout’ van woensdag 15 juni jl. in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, was aanleiding tot levendige discussie en debat over het menselijk handelen. Ad van Liempt geniet bekendheid als journalist, schrijver en programmamaker, met name ook waar […]

Archeologische vondst uit Aalten in Rijksmuseum van Oudheden

Een bijzondere archeologische vondst uit Aalten is momenteel te zien in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Het gaat om een riembeslag van ijzer uit de 7e eeuw na Christus, ontdekt in 1932 tijdens opgravingen aan de Damstraat in Aalten.

Onderduikplek Martin Lelivelt en het Lichtenvoordse verzet

De nagebouwde onderduikplek uit het huis van Martin Lelivelt waar tijdens de Tweede Wereldoorlog piloten verstopt zaten, vormt samen met verhalen over het verzet van Lichtenvoorde een belangrijk aandeel bij deze bijzondere expositie. Dat lokale verzet werkt goed samen met organisaties van de Achterhoek, Twente en Limburg. Neergeschoten en uit krijgsgevangenkampen ontsnapte geallieerde piloten en [...]

Heleen Kuipers-Rietberg en Gradus Kobus

Duidelijk bij alle verhalen over de onderduik is dat het netwerk voor hulp aan onderduikers belangrijk was. Men vertrouwde op elkaar en wist elkaar te vinden. Maar er is meer: over de rol van de dierenarts en burgemeester Bos van Winterswijk is veel te zeggen. Juist in die situatie is het opmerkelijk dat er in [...]

Verhalen over de grens

Het buitengebied van onze grensstreek was uitermate geschikt om als schuilplaats te dienen voor opgejaagden. Wij hebben hier een rijk geschakeerd landschap, met bossen en veel struikgewas, talrijke boerderijen met schuren en destijds minder toegankelijke toegangswegen, …

De Varsseveldse familie Levy in onderduik

Vanaf september 1942 zit Joop samen met zijn ouders Philip en Elwine Levy-Meyer ondergedoken bij de familie Ebbers in Lintelo. Ze mogen niet naar buiten! Ze slapen eerst in een kamertje in huis, maar later in een schuilhok boven de paardenstal. Ook zoon Jan slaapt daar, omdat hij de arbeidsdienst weigert. Op Joops achtste verjaardag [...]

Vliegtuig veilig geland in Nationaal Onderduikmuseum in Aalten

Na een jarenlange ‘rondvlucht’ langs diverse musea in den lande is het vliegtuig uit de oorlog van Joop Levy weer terug in Aalten. Het is er definitief geland in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Geen Kinderspel Het vliegtuig maakte deel uit van de expositie ‘Geen Kinderspel’, een ontroerende reizende tentoonstelling over de lotgevallen van Joodse [...]

Bekijk de expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ virtueel!

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal Rotterdam sloot voor publiek. Meer dan 100.000 mensen hebben de tentoonstelling toen bezocht. De website van de tentoonstelling is nog steeds online. Inmiddels is deze website uitgebreid met een Google Streetview 360-graden versie van de tentoonstelling. Op deze [...]

Nationaal Onderduikmuseum werkte mee aan succesvolle expositie in Berlijn

Het Nationaal Onderduikmuseum was betrokken bij de expositie 1945 – NIEDERLAGE. BEFREIUNG. NEUANFANG – ZWÖLF LÄNDER EUROPAS NACH DEM ZWEITEN WELTKRIEG Van het Duits Historisch Museum in Berlijn (24. 4.2015-10.01.2016). De Tweede Wereldoorlog eindigde in Europa op 8 mei 1945 met de capitulatie van de Wehrmacht. Zes jaar oorlog had het leven van miljoenen slachtoffers […]

Dagboek Peter van Essen over onderduik in Aalten

De bijna 94-jarige uit Nederland afkomstige Canadees Peter van Essen, publiceerde onlangs het boek ‘Above the Pigsty’ (Boven de Varkensstal), gebaseerd op zijn belevenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat het originele dagboek in het bezit is van het Nationaal Onderduikmuseum en dat het museum er ook in genoemd wordt.

Hoge score voor Nationaal Onderduikmuseum bij ANWB Museumcheck

De ANWB heeft door haar leden een check laten uitvoeren op de toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele museumbezoekers. Met een cijfer van 8,1 voor toegankelijkheid en een 8,8 voor gastvrijheid bezetten het Nationaal Onderduikmuseum een gedeelde tweede plaats in het landelijk totaal.

Apothekerskast dokter Papiermole krijgt plek in Aaltens museum

Het had veel weg van een reünie toen op vrijdagmorgen 23 oktober jl. de marktkamer van ons museum vol stroomde met genodigden voor de officiële overdracht van de apothekerskast van de Bredevoortse dokter Papiermole aan ons museum.

Giftenaftrek aan ANBI geldt ook voor uw BV

Uw bv mag een gift aan een ANBI zoals de Aaltense Musea van de winst aftrekken. Schenkt uw bv een bedrag aan een ANBI (algemeen nut beogende instelling) dan mag de bv de giftenaftrek toepassen, ongeacht of uw persoonlijke vrijgevigheid hierbij een rol heeft gespeeld.

Schenking oorlogsfoto’s J.H. Bennink aan Nationaal Onderduikmuseum

Mevrouw L. Bennink-Hogenkamp, weduwe echtgenote van de heer J.H. Bennink, heeft een belangrijk deel van de fotocollectie van haar man aangeboden aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het gaat om een schenking van de foto’s die hij heeft gemaakt gedurende de oorlogsjaren 1940-1945.

Antoon Stapelkamp gememoreerd

Tijdens een herdenkingsbijeenkomst, georganiseerd door DGB, FNV en CNV, waarin de Duitse vakbond Nederland bedankte voor de steun aan gevluchte vakbondsmensen in de jaren dertig van de vorige eeuw, werd oud-Aaltenaar Antoon Stapelkamp (1886-1960) door de bestuurder van het CNV gememoreerd.

Duitse vakbond: ‘bedankt voor onderduikadressen in Aalten’

Een Duitse vakbond bedankte Nederland op vrijdag 8 mei in Aalten voor het opvangen van Duitse vakbondsleden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1933 kwam Hitler aan de macht en verbood de Duitse vakbond. Veel vakbondsleden vluchtten naar Nederland en werden hier opgevangen.

‘Niet weggooien: verhalen over de onderduik’

Het Nationaal Onderduikmuseum sluit zich dit jaar aan bij de gezamenlijke actie ‘Niet weggooien’ van de Nederlandse oorlogs- en herinneringscentra en het NIOD. Het Nationaal Onderduikmuseum richt zich speciaal op onderduik, onderduikverhalen en onderduikplekken. Maar ook op de omgang tussen onderduikers en onderduikgevers.

Onderduikers centraal in Aalten

Vrijdagmiddag 27 maart jl. was weer een bijzondere dag voor het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Eerst werd in kleine, besloten kring het boek ‘Hallo, ken je mij niet meer’ van Ivy Philips gepresenteerd. Hij vertelt hierin over de gebeurtenissen tijdens zijn onderduikperiode in de Dinxperse Heurne.

‘Bevrijding! Waarvan ook alweer?’

‘Bevrijding! Waarvan ook alweer?’ is een theaterproductie van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten – ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding. Het stuk is te zien in De Pol op 30, 31 maart en 5 mei 2015 en laat toeschouwers ervaren hoe het leven in de bezettingstijd was.

Nationaal Onderduikmuseum bestaat tien jaar!

3 december 2014 is het tien jaar geleden dat het Nationaal Onderduikmuseum werd geopend in het pand Markt 12 in Aalten. Sindsdien kan iedereen er de verhalen beleven van een ‘gewoon’ huis met een bijzondere geschiedenis. Verhalen van bewoners, bezetters, onderduikers en omwonenden van het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Koning opent ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’

De tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 en is een uniek samenwerkingsverband tussen 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea.

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

In de Kunsthal in Rotterdam werden in 2014 uit de collectie van 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea 100 voorwerpen gepresenteerd. Achter ieder voorwerp schuilt een gebeurtenis die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de jaren 1940-1945. De opening werd op 4 februari 2014 verricht door Zijne Majesteit Koning Willem Alexander.

Nationaal Onderduikmuseum is tijd ver vooruit!

Op 6 en 7 juni jl. werd in Rotterdam de internationale conferentie ‘Tangible Pasts? Questioning Heritage Education’ gehouden. Eén van de workshops van de conferentie was erop gericht een educatief programma te ontwikkelen over de veranderende manieren van omgaan met de overleveringen uit de Tweede Wereldoorlog.

Euregionale aandacht voor WO1

De voorbereidingen voor een Euregionaal boek en tentoonstelling over ‘Over de grens WO1’ zijn in volle gang. Het Nationaal Onderduikmuseum werkt daarbij samen met organisaties en historici uit Nederland en de Kreis Borken. De tentoonstelling zal vooral aan de hand van enkele persoonlijke verhalen de grote geschiedenis weergeven.

Nationaal Onderduikmuseum inspiratiebron voor Duitse Krimi

Hellabrunner Mischung is het tweede boek van schrijver Georg Beining (1948) uit Südlohn. De thriller is in het Duits geschreven en heeft als belangrijkste locaties Aalten (Markt 12), Bredevoort, Oeding en Münster. Beining heeft zich duidelijk laten inspireren door het Nationaal Onderduikmuseum en gebruikt deze plek als middelpunt van de verhaallijnen.

Doe mee: reflect & respond. Onthul jouw Code-R

De Anne Frank Stichting heeft een iPad app en een social mediasite voor jongeren ontwikkeld: Code-R (www.code-r.org). Vijf jongeren vertellen wat oorlog voor hen betekent en nodigen anderen uit hetzelfde te doen. Code-R wil jongeren actief betrekken bij de betekenis van oorlog en herdenken.

Euregionale uitwisseling met Augustaschacht Osnabrück

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Gedenkstätte Augustaschacht in Osnabrück organiseren samen het project ‘die Untertaucher’, een interactieve uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jongeren in de leeftijd van 14-20 jaar. Deze gaan aan de slag met de geschiedenis van het pand Markt 12 in Aalten, waar tegenwoordig het Nationaal Onderduikmuseum is gevestigd, en het voormalige Arbeitslager bij Osnabrück.

Educatieve Wereldoorlogstrip door Eric Heuvel

Na het succes van de oorlogstrip De Ontdekking in 2003, heeft Eric Heuvel opnieuw een educatieve strip geschreven over de Tweede Wereldoorlog in Nederland: De Schuilhoek over de gebeurtenissen rond het pand Markt 12 in Aalten. De Schuilhoek is uitgegeven in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het Nationaal Onderduikmuseum.

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.